Ροδόπη:Εισβολή μπλε καβουριών

Αποτελούν πεντανόστιμο μεζέ εφάμιλλο του αστακού. Ονομάζονται «Ιταλοί» επειδή ήρθαν από το Μεξικό μέσω Ιταλίας στις θάλασσές μας. Φέτος, όμως, ο πληθυσμός τους είναι τόσο μεγάλος που καταστρέφουν συνεχώς τα δίχτυα των ψαράδων, απελευθερώνοντας τα ψάρια, αποτελώντας γι’ αυτούς ένα μεγάλο πονοκέφαλο.

Στο Πόρτο Λάγος ο πληθυσμός του μπλε καβουριού είναι τόσο μεγάλος που οι ψαράδες δηλώνουν πλέον αδυναμία να ασχοληθούν με οποιοδήποτε άλλο είδος και για μέρες επιδιορθώνουν τα δίχτυα τους.

«Η θάλασσα είναι γεμάτη μπλε καβούρια και οι αλιείς διαμαρτύρονται. Επειδή δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν καινούργια δίχτυα, αλλά ακόμη και αν το κάνουν, σύντομα και αυτά θα σκιστούν, επιδιορθώνουν τα παλιά, κάτι που όμως απαιτεί χρόνο και τους στερεί το μεροκάματο», είπε στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο ψαράς Στράτος Ζαχαρίου.

Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός τους αυξάνεται κατά πολύ και μεγάλος αριθμός μπαίνει στο Βόρειο Αιγαίο από τη Σμύρνη.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας συνήθως κάνουν βιολογικούς κύκλους όπου αυξάνεται ο πληθυσμός για μερικά χρόνια και μετά πέφτει κατακόρυφα. Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πού οφείλεται η αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, συμφωνούν στο ότι ο ήπιος χειμώνας συντελεί σε αυτό, ενώ επιπλέον το μπλε καβούρι δεν έχει θηρευτές, παρά μόνο τον άνθρωπο και τη ρύπανση.
Φώτο:Ο Στράτος Ζαχαρίου (δεξιά) με συνάδελφό του ψαρά στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης. Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος