Ροδόπη: Οι απόμαχοι της γης

Στα δικά τους χρόνια, στα χρόνια της νιότης, τότε που καλλιεργούσαν τη γη και μεγάλωναν τα παιδιά τους, τα χωράφια της Ροδόπης ήταν γεμάτα με ποικιλία παραγωγών: μαϊντανό, άνηθο, ηλιόσπορο, μέντα, σπανάκι, κολοκυθόσπορο, αρωματικά φυτά,ντομάτα. Τώρα παρατηρούν τους διαδόχους τους να «υποκλίνονται» στην μονοκαλλιέργεια του βαμβακιού και τις παραδοσιακές καλλιέργειες του τόπου τους, όπως τα ρεβίθια να έχουν εκλείψει.

«Άλλα τα δικά μας χρόνια» δηλώνει ο κ. Δημήτρης Σαρρής, συνταξιούχος αγρότης από το Κόσμιο της Ροδόπης και προσθέτει προβληματισμένος «εμείς άλλο από δουλειά, δουλειά, δουλειά δεν ξέραμε. Έπρεπε ή να αρρωστήσεις ή να πεθάνεις για να αφήσεις το χωράφι σου, αλλιώς δεν το άφηνες.»

Τώρα στέκουν απόμαχοι και προσπαθούν με την μικρή τους σύνταξη να βολέψουν λογαριασμούς και έξοδα σίτισης. «Έχουμε μάθει στα λίγα, από δυσκολίες ξέρουμε. Για τα παιδιά και τα εγγόνια αγωνιούμε πώς θα τα καταφέρουν;» δηλώνει μη κρύβοντας πως η μοναδική χαρά τους πια είναι η ενασχόληση των εγγονιών τους με τη γη. «Να περπατήσουν στα χνάρια μας για να μην ρημάξουν τα κτήματα, αλλά και για να μην φτάσει η χώρα μας να τα εισάγει όλα.»
Φώτο:Δημήτρης Σαρρής, Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος