Ροδόπη: Δυσοίωνα κοάσματα από το βαμβάκι

Τη δεύτερη συνεχόμενη κακή χρονιά ζουν οι βαμβακοκαλλιεργητές της Ροδόπης με αποδόσεις πολύ χαμηλές και τιμές κατώτερες των προσδοκιών που είχαν αναπτυχθεί στα τέλη του Αυγούστου.

Η μειωμένη παραγωγή, τα extra φετινά κόστη, συν η μεγάλη φορολόγηση των αγροτών προβλέπεται να οδηγήσουν σε μια κακή χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς. Οι αλλαγές της Νέας ΚΑΠ είχαν ως αποτέλεσμα την στρεμματική μείωση καλλιέργειας από 352.000 στρέμματα με βαμβάκι που καλλιεργούνταν πέρσι στις 345.000 φέτος, δηλαδή 7.500 περίπου στρέμματα με βαμβάκι λιγότερα σε σχέση με πέρσι. Η ποσοτική μείωση επίσης θα είναι αισθητή, από τους 72.000 τόνους με βαμβάκι που έδωσε πέρσι ο Νομός φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 65.000. Σε επίπεδο χώρας η μείωση θα είναι πολύ μεγάλη, σχεδόν θα συγκομιστούν μόνο τα 2/3 της περσινής ποσότητας. Με το βαμβάκι να αγοράζεται ήδη από τους παραγωγούς 42 λεπτά το κιλό.

«Οι αγρότες της Ροδόπης ζώντας δύο συνεχόμενες πολύ δύσκολες χρονιές οδηγήθηκαν στην απογοήτευση με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να σημειώνονται φαινόμενα απαξίωσης της βαμβακοκαλλιέργειας κι αυτό είναι πολύ άσχημο» δηλώνει ο Πρόεδρος των «Θρακικών Εκκοκκιστηρίων» Σταμάτης Κουρούδης και σημειώνει ότι κάτι θα πρέπει να γίνει από όλους ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα του βαμβακοπαραγωγού. Εισόδημα το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως: το κόστος, τη ρευστότητα (θα πρέπει να έχει ο παραγωγός τη δυνατότητα να καλλιεργεί) και την ποιότητα του σύσπορου βαμβακιού, αλλά και την εμπορευσιμότητα του τελικού προϊόντος.

Η πώληση του προϊόντος βάσει του «Χρηματιστηρίου Βάμβακος», θα έδινε, όπως εξηγεί ο κ. Κουρούδης, τη δυνατότητα στον παραγωγό να πουλά το βαμβάκι του όλες τις ημέρες του χρόνου. «Θα πρέπει και οι αγρότες να οργανωθούν» δηλώνει ο κ. Κουρούδης καλώντας τις ομάδες των παραγωγών να λειτουργήσουν πιο επιχειρηματικά.
Φώτο: Ο Σταμάτης Κουρούδης στο studio της ΕΡΤ Κομοτηνής Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος