Πόρτο Λάγος: Συντροφιά με την αλμύρα της θάλασσας

Ζουν τις μέρες τους πάνω στα μικρά τους σκάφη. Θαλασσινοί, που έκαναν τα πρώτα τους βήματα όχι στη στεριά, αλλά στη βάρκα τους πατέρα τους. Ζυμωμένοι με την αλμύρα της θάλασσας, τον ουρανό και το απέραντο γαλάζιο. Ο Βαγγέλης γεννήθηκε πάνω στη βάρκα, όπως δηλώνει χαριτολογώντας και σημειώνει «Είμαι 50 ετών τα 47 μου χρόνια τα έζησα στη θάλασσα». Όλα αυτά τα χρόνια απλώνει και μαζεύει δίχτυα. Καθαρίζει, μπαλώνει, ανοίγεται πάλι στο θρακικό και επιστρέφει πάλι πίσω στο ήσυχο, γραφικό λιμανάκι του Πόρτο Λάγους.

«Αν δεν το ζεις, δεν το καταλαβαίνεις» δηλώνει και στρέφει το βλέμμα του πάλι προς τη μεριά της θάλασσας. «Τα παιδιά σήμερα, ειδικά τα παιδιά της πόλης, είναι «άψητα», δεν μπορούν να την κάνουν αυτή τη δουλειά» δηλώνει και προσθέτει «κρύο, φουρτούνες, βροχές, ταλαιπωρίες πώς να αντέξεις, πώς να την κάνεις αυτή τη δουλειά αν δεν αγαπάς τη θάλασσα; Αν δεν χτυπά διαφορετικά η καρδιά σου όταν την αντικρίζεις;»

Οι στεναχώριες στην καθημερινότητα των ψαράδων δεν λείπουν. Ακόμη κι όταν τα δίχτυα είναι γεμάτα, δύσκολα πωλούν με κέρδος «δίνουμε 2,5 ευρώ το κιλό τα κεφάλια, οι έμποροι πωλούν τη σαρδέλα 5 ευρώ το κιλό, πόσο ακόμη να ρίξουμε τις τιμές;» αναρωτιέται και σημειώνει «ακόμη και τόσο φθηνά ο κόσμος δεν αγοράζει. Δεν βγάζουμε ούτε το πετρέλαιο για να κινήσουμε τη βάρκα».

Το πιάτο του ψαρά εννέα φορές είναι αδειανό και μια φορά γεμάτο, ωστόσο, η αγάπη για τη θάλασσα τους γεμίζει με δύναμη κι ανεξάντλητο κουράγιο. Ανάβουν τσιγάρο, στέκονται στο λιμάνι και κοιτώντας προς τη θάλασσα της χαμογελούν, κάτι σαν καλόπιασμα για την επόμενη συνάντηση τους. Εκείνοι με τη βάρκα και τα δίχτυα στα χέρια κι εκείνη με το ατέλειωτο γαλάζιο της…
Φώτο:Ο Βαγγέλης πουλά τα ψάρια της ημέρας Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος