Τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης που θα θωρακίσει την ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, δρομολογεί η δημοτική αρχή, καθώς εγκρίθηκε από τη δημοτική επιτροπή η δημοπράτηση του έργου. Ο προϋπολογισμός του είναι 127.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, και προβλέπεται η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης μέσου πλάτους 10 μέτρων, στα όρια του οικισμού Αρχαίας Ολυμπίας, Φαναράς, Κοσκινά της Δημοτικής Ενότητας Αρχαίας Ολυμπίας, αρμοδιότητας του δασαρχείου Πύργου και σε απόσταση 100 μέτρων από τα όρια αυτού.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών του δήμου, δεδομένης της γειτνίασής τους με δάσος ή δασική έκταση, με τη διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών, ως μέρους του κατασταλτικού σχεδίου.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ.Λινάρδος, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η διάσπαση της συνέχειας της δασικής βλάστησης, επιβραδύνεται ή αποτρέπεται κατά τόπους η εξάπλωση της πυρκαγιάς και γίνεται ευκολότερη η κατάσβεσή της.
«Η στεγασμένη αντιπυρική ζώνη ή η αντιπυρική ζώνη με αραιώσεις αποτελούν τις ζώνες οι οποίες συμβάλουν στην παρεμπόδιση της έρπουσας πυρκαγιάς με σκοπό την αποφυγή μετάδοσής της. Οι ψιλές αντιπυρικές ζώνες επιτυγχάνουν τη δημιουργία ενός μετώπου αντιπερισπασμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και τελικά την κατάσβεσή της, καθόσον σε αυτές θα μπορούν να κινηθούν τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα, να αναπτυχθούν οι επίγειες δυνάμεις και να αποτελέσουν ενδεχομένως και γραμμή χρησιμοποίησης αντιπύρ», σημείωσε στην εισήγησή του.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος