Η σημαία της Ελευθερίας από τα Ιόνια Νησιά στο Κατάκολο

Τις άγνωστες αλλά σημαντικές στιγμές τις ιστορίας των Επτανήσων και της σύνδεσής τους με την Ηλεία ανέδειξε η ξεχωριστή εκδήλωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, που διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πύργου σε συνεργασία με τον Δήμο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού.

Μέσω της εκδήλωσης αυτής  εορτάστηκε για πρώτη φορά η «Ελευθερία Επτανήσων» που σηματοδοτεί την επέτειο παράδοσης της Σημαίας της Ιονίου Πολιτείας στο λιμάνι του Κατακόλου, που έγινε στις 23 Μαΐου 1864.

Όπως είναι γνωστό τα Ιόνια Νησιά παραχωρήθηκαν από την Αγγλία στην Ελλάδα. Η παράδοση της σημαίας της Ιόνιας Πολιτείας που ήταν μέχρι τότε το επίσημο κράτος των νησιών Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, έγινε πάνω στην φρεγάτα «Ελλάς», όπου βρισκόταν ο Βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος ο Α΄ ο οποίος την πήρε στα χέρια του από τον Άγγλο ύπατο αρμοστή.

Ο  ιστορικός του Ιονίου Ειρηναίος Σταματόπουλος, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση και παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου, ενώ αναφέρθηκε και στα κοινά χαρακτηριστικά που συνδέουν τα Ιόνια Νησιά με την Ηλεία.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σταματόπουλος, στις 16 Μαΐου στα 1864 αίρεται η Προστασία  με υπογραφή της σχετικής πράξης αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από τα Ιόνια Νησιά, χαρακτηρίζοντας τα μάλιστα στρατεύματα κατοχής και όχι προστασίας. Ο ύπατος Αρμοστής της Ιονίου Πολιτείας Χένρι Στροξ αναλαμβάνει την επίβλεψη της απομάκρυνσης των βρετανών ένοπλων και υποχρεούνται να υποστείλει την αγγλική σημαία και εκείνη της Ιονίου Πολιτείας από όλα τα ενετικά φρούρια σε όλα τα Επτάνησα.

Ο Στροξ μετακινείται προς το Κατάκολο, με το αγγλικό πολεμικό πλοίο που φέρει την ονομασία «Δουξ του Μάλμπορο» και αγκυροβολεί περιμένοντας το βασιλιά Γεώργιο Α’. Ο λαός του Πύργου και της ηλειακής γης με ενθουσιασμό και προσδοκίες υποδέχεται το νέο ηγεμόνα.  Ο Στροξ εισέρχεται σε μια «πολύκωπον λέμβον» και ανεβαίνει στη Φρεγάτα του Βασιλιά. Αποδίδει στρατιωτικό χαιρετισμό της τιμής και παραδίδει τη σημαία σύμβολο του Ιονίου Κράτους. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος