Στο Γεράκι Ηλείας ο Π. Παυλόπουλος – Εκδηλώσεις μνήμης για την ναζιστική θηριωδία

Στο Γεράκι του Δήμου Ήλιδας βρέθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην τελετή μνήμης και τιμής που έγινε για τον διδάσκαλο και γραμματέα του χωριού που δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς το 1943.

“Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να φωνάξουμε ξανά δύο λέξεις. Ποτέ ξανά και άλλες δύο. Δεν ξεχνάμε… Και αυτό όχι γιατί είμαστε λαός εκδικητικός. Οι Έλληνες απέδειξαν ότι η έννοια της εκδίκησης μας είναι άγνωστη. Είμαστε ο λαός που αγωνίστηκε για την ελευθερία των άλλων, όσο αγωνιστήκαμε και για τη δική μας Ελευθερία. Είμαστε ο πιο ανιδιοτελής λαός στην ιστορία. Και το αποδείξαμε αυτό στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για αυτό απαιτούμε σεβασμό από όλους εκείνους που υπήρξαν οι νικητές. Πάντοτε θα εγείρουμε το ζήτημα του κατοχικού δανείου, των αποζημιώσεων για τα θύματα και τις ζημιές της ναζιστικής θηριωδίας. Δεν το πράττουμε για λόγους εκδίκησης. Το πράττουμε γιατί είναι πράξη Δικαιοσύνης. Η Γερμανία οφείλει να καταβάλει αυτά που χρωστάει για την προσαρμογή της διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα”, ανάφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Στην εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ παρουσίασαν το χρονικό των γεγονότων ο υιός του αειμνήστου δασκάλου του χωριού και αυτόπτης μάρτυς των ημερών εκείνων που πυρπολήθηκε το χωριό, Καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, ανώτατος Δικαστής και Δικηγόρος κ. Χρήστος Τσάμης, αλλά και ο δισέγγονος του θανόντος κ. Θεόδωρος Αντωνόπουλος, καθηγητής Γυμνασίου Αμαλιάδος.

Επί ημερών Προεδρίας του κ. Παυλόπουλου το χωριό που κάηκε σχεδόν ολόκληρο από τους Γερμανούς, με ειδικό Διάταγμα το 2020 χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδος, θύμα του Γερμανικού Ναζισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος