Φέτος οι δυσκολίες στην ελαιοπαραγωγή της Ηλείας είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Οι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν ασταθείς καιρικές συνθήκες, απρόβλεπτες ασθένειες με δάκο και γλοιοσπόριο, αυξημένα κόστη και μειωμένο εργατικό δυναμικό, ενώ παράλληλα κάνουν ότι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή τους θα παραμείνει βιώσιμη και ποιοτική.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελαιοτριβείς και οι αγρότες της Ηλείας παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς οι τιμές του ελαιολάδου παραμένουν σε αβεβαιότητα και η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων απειλείται.
Ο ελαιοτριβέας – επιχειρηματίας Κώστας Παπαδόπουλος τόνισε ότι η ποιότητα δεν ήταν ίδια παντού και σημείωσε ότι οι τιμές υποχώρησαν ραγδαία από τα 7 στα 5,30 ευρώ και ίσως να κατέβουν κι άλλο, ενώ για τα υπόλοιπα λάδια η τιμή κυμαίνεται στα 4,70 με 4,50 ευρώ. Διευκρίνισε πως «η πτώση αυτή οφείλεται στο ότι δεν έχουμε καθόλου άμυνα σαν χώρα στις τιμές και οι Ιταλοί δεν αγοράζουν τώρα, αλλά περιμένουν να πέσουν κι άλλο…»

Από την πλευρά του ο Κώστας Μπέλμπας σημείωσε ότι τα πρώτα δείγματα ήταν απογοητευτικά, καθώς «δεν υπήρξε ούτε παραγωγή, ούτε τιμές. Είπε ότι η ιδανική τιμή για ελαιοτριβέα και παραγωγό θα έπρεπε να ξεπερνάει τα 5 ευρώ, ώστε να είναι και οι δύο βιώσιμοι και πρόσθεσε ότι «με τα μεροκάματα, το τεράστιο κόστος παραγωγής, τη φορολογία και τα υπόλοιπα έξοδα, η κατάσταση δεν είναι καλή », προειδοποιώντας ότι «αν συνεχιστεί έτσι, θα οδηγηθούμε στην εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα».
Η ελαιοτριβέας Νάσια Καραμπέτσου χαρακτήρισε μείζον ζήτημα την έλλειψη εργατικού προσωπικού, λέγοντας ότι «τα μεροκάματα έχουν εκτοξευθεί και δεν ανταποκρίνονται στην τιμή του ελαιολάδου, η οποία τείνει καθημερινά να είναι πτωτική». Διευκρίνισε ότι «οι παραγωγοί χάνουν μέρος της καλλιέργειάς τους και ξεκινούν βιαστικά τη συγκομιδή, με τις αποδόσεις να παραμένουν χαμηλές».
Φέτος οι ελιές ξεκίνησαν αντίθετα από πέρυσι, με χαμηλότερη απόδοση 12% κατά μέσο όρο, ενώ «οι παραγωγοί μαζεύουν με την οικογένεια τους, και το τριβείο παίρνει πολύ λιγότερο λάδι από ό,τι θα έπρεπε τονίζει ο έμπειρτος ελαιοτριβέας Διονύσιος Σαρακίνης.

Ο παραγωγός – ελαιοκαλλιεργητής Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι η φετινή παραγωγή σημαντική μείωση, κατά 30 με 40%, ενώ η ποιότητα απειλείται σοβαρά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, των βροχοπτώσεων και της αυξημένης παρουσίας δάκου και γλοιοσπορίου. Όπως σημείωσε, το επόμενο δεκαήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για όσους δεν έχουν φροντίσει εγκαίρως τις καλλιέργειές τους, καθώς «οι καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει τις παθογένειες»

Τέλος ο παραγωγός Γρηγόρης Δούνιας υποστήριξε ότι η φετινή παραγωγή αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που επηρέασαν την ποιότητα και την ποσότητα του καρπού, ενώ η χαμηλή τιμή του ελαιολάδου αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των παραγωγών. Τόνισε ότι αν η τιμή δε διαμορφωθεί τουλάχιστον από πέντε ευρώ και πάνω, οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καλλιέργειας, της συγκομιδής αλλά και της μελλοντικής εξέλιξής τους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος