Ηλεία: Ζημιές σε καλλιέργειες από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις

Ισχυρές χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν στην Ηλεία το Σαββατοκύριακο και σημαντικές ζημιές  υπέστησαν οι καλλιέργειες στην περιοχή των Κρεστένων, ιδιαίτερα τα ελαιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή στα Μακρίσια, στα Καλυβάκια, στον Γρύλλο και στη Βρίνα.

Τα καιρικά φαινόμενα δεν ήταν μεγάλης διάρκειας αλλά σφοδρής δύναμης με αποτέλεσμα να κοπούν τα κλαδιά των δέντρων και ο καρπός.

Ο πρόεδρος της Τ. Κ Καλυβακίων, Πάνος Γεωργακόπουλος τόνισε, ότι είναι αναγκαία η άμεση καταγραφή της ζημιάς για να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες. «Γύρω στις 12 πέρασε χαλάζι που είχε το μέγεθος μπιζελιού. Στα πορτοκάλια έχει κάνει ζημιές όπως και στις ελιές. Κράτησε περίπου 5 λεπτά, αλλά οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και στις ελιές και στα εσπεριδοειδή, με πολλούς παραγωγούς να έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή. Ό,τι ελιές υπήρχαν πάνω στο δέντρο έχουν πέσει, όπως και στα πορτοκάλια. Θα πρέπει να φροντίσει άμεσα η πολιτεία έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για τις ζημιές που υπέστησαν από το χαλάζι», δήλωσε.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτης Γριβάκης, δήλωσε πως το χαλάζι έχει προκαλέσει ζημιά που θα πρέπει να καταγραφεί το συντομότερο δυνατόν και να δρομολογηθούν επαρκείς αποζημιώσεις. «Η χαλαζόπτωση ήταν σχετικά σύντομη αλλά σφοδρή. Ο καρπός είτε έχει πέσει κάτω είτε έχει αλλοιωθεί από το χαλάζι, τόσο στους ελαιώνες όσο και στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Επειδή οι συμπολίτες μας βασίζονται κατά κύριο λόγο στην αγροτική παραγωγή για να έχουν εισόδημα, πρέπει η ζημιά να εκτιμηθεί σύντομα, να καταγραφεί και στη συνέχεια να δοθούν γρήγορα επαρκείς αποζημιώσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος