Η Σχολή Μουσειολογίας για τα 200 χρόνια της Επανάστασης

Με ενδιαφέρουσες ομιλίες από κορυφαίους επιστήμονες, βίντεο αλλά και έκθεση πραγματοποιήθηκε χθες η επιστημονική ημερίδα του ΤΕΙ Μουσειολογίας με θέμα τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Η  επέτειος προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης του χθες με το σήμερα, του αγώνα για ελευθερία και των ιδανικών της πατρίδας. Την αποτίμηση φόρου τιμής στους ανθρώπους που αντιστάθηκαν ψυχή και σώματι και συνέβαλαν στην απελευθέρωση. Τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας και της γένεσης του ελληνικού έθνους.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, κήρυξε την έναρξη της ημερίδας και μετά από τους σύντομους χαιρετισμούς, προβλήθηκε σε βίντεο το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Συλλόγου «Χαράλαμπος Βιλαέτης» με τίτλο «Η Πολιορκία και Άλωση του Λάλα». Ακολούθως, η Διδάκτωρ Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών Διδάσκουσα Τμήματος Μουσειολογίας Αλεξία Σταμούλη παρουσίασε το θέμα «Αρχαιότητες και επανάσταση-Από τους Ευρωπαίους περιηγητές ως τον Καποδίστρια»

Για τον ρόλο της εκπαίδευσης στην συλλογική μνήμη και την τοπική ιστορία μίλησαν οι υπ. Διδάκτορες Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Κατσίμπελης και Κωνσταντίνος Ζωγόπουλος, ενώ για την Επανάσταση και τα διδάγματά της -200 χρόνια μετά- και παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου-λευκώματος για την Επανάσταση του 1821 στην περιοχή του Πύργου και στην Ηλεία γενικότερα, μίλησε ο ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος.

Ο εκπαιδευτικός – ιστορικός Γιώργος Κουρκούτας στην ομιλία του με θέμα «Μια παράτολμη οδός προς την ανεξαρτησία ενός λαού. Η πορεία του 1821 στην Πελοπόννησο» ολοκλήρωσε το σκέλος των ομιλιών και η ημερίδα έκλεισε με την Έκθεση Παρουσίαση του οπλισμού, της φορεσιάς και του τρόπου που ζούσε ο Έλληνας αγωνιστής του 1821.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος