Θλιβερή επέτειος: 31 χρόνια από τον σεισμό του Πύργου

Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 26η Μαρτίου 1993, μέρα που ο Πύργος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.

Συνολικά έξι «χτυπήματα» του Εγκέλαδου, εκ των οποίων το ισχυρότερο σημειώθηκε στις 2:10 το μεσημέρι, μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος μικρότερο των 20 χιλιόμετρων, προκάλεσαν τρόμο στον Πύργο και στις γύρω περιοχές, ενώ επέφεραν σημαντικές πληγές στις δομές της πρωτεύουσας της Ηλείας.

Ο απολογισμός ήταν μία νεκρή γυναίκα, 16 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά δημόσια κτίρια και κατοικίες. Το νοσοκομείο της πόλης πληγώθηκε, αρκετά σχολεία, οι εκκλησίες (Αγ. Νικολάου, Αγ. Κυριακής και Αγ. Διονυσίου) και δεκάδες νεοκλασικά κτίσματα έπαθαν μεγάλες ζημιές.

Τις επόμενες μέρες και μήνες ο Πύργος προσπάθησε να βρει κουράγιο να σταθεί πάλι στα πόδια του. Υπολογίζεται ότι το 50% των κτιρίων υπέστησαν ζημιές ενώ το άμεσο οικονομικό κόστος της καταστροφής άγγιξε τα 60 δις δραχμές.

Πάντως,  ο σεισμός αυτός σηματοδότησε την οικιστική αναζωογόνηση της πρωτεύουσας της Ηλείας, με την εφαρμογή νέων μελετών στην κατασκευή των κτιρίων και των υποδομών, που έχει αυξήσει τον βαθμό ασφαλείας σε περίπτωση ισχυρού σεισμού στο μέλλον.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος