Πάτρα: Το Πατρινό Καρναβάλι στο εθνικό ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, που εφαρμόζεται από το 2006 στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης της UNESCO, μαζί με 18 ακόμη νέα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, εγγράφηκε το Πατρινό Καρναβάλι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Την εγγραφή του θεσμού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς γνωστοποίησε η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Καρναβάλι Πάτρας μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε και στην οποία αναφέρει τα παρακάτω:

“Η εγγραφή του Πατρινού Καρναβαλιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας αποτέλεσε το επιτυχές αποτέλεσμα μιας σειράς διαδικασιών και συντονισμένων ενεργειών που ακολούθησαν ο Δήμος Πατρέων και η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας στο πλαίσιο του αιτήματος της ΚΕΔΗΠ για την ένταξη του Πατρινού Καρναβαλιού.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης της UNESCO η χώρα μας δημιούργησε και εμπλουτίζει συστηματικά το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο οποίο κοινότητες φορέων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τα στοιχεία που οι ίδιες θεωρούν σημαντικά, για την ταυτότητά τους. Η εγγραφή τους στο Εθνικό Ευρετήριο δεν αποτελεί παρά ένα μόνο βήμα για τη συνεργασία διοίκησης, επιστημονικής κοινότητας και, κυρίως, των ίδιων των κοινοτήτων ως φορέων, για την εκπόνηση και την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες αποσκοπούν στη διαφύλαξη των παραδόσεων και τη μετάδοσή τους στις νεότερες γενιές.

Σκοπός της Σύμβασης της Unesco, που έχει επικυρωθεί από 178 κράτη, είναι:

α. η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

β. ο σεβασμός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των ενδιαφερομένων κοινοτήτων, ομάδων και ανθρώπων

γ. η ευαισθητοποίηση σε επίπεδο τοπικό, εθνικό και διεθνές όσον αφορά τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της αμοιβαίας εκτίμησης που πρέπει να τυγχάνει

δ. η διεθνής συνεργασία και συνδρομή.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ το Πατρινό Καρναβάλι, ανάμεσα στα 19 νέα στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που εγγράφηκαν περιγράφεται ως εξής: «Το Πατρινό Καρναβάλι είναι ο κορυφαίος θεσμός της Πάτρας, πάνδημη γιορτή και πολυσχιδές γεγονός. Αρχίζει στις 17 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα. Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του είναι: το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, το Καρναβάλι των Μικρών, δύο Παρελάσεις (Νυχτερινή, Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής) και οι τελετές έναρξης και λήξης.

Κύρια χαρακτηριστικά η ανατροπή, η σάτιρα, η φαντασία, το κέφι, η ευρεσιτεχνία, ενώ η καλλιτεχνική δημιουργία, ο αυθορμητισμός και η εθελοντική συμμετοχή αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα σε ένα πληθωρικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που εκτυλίσσεται μεταδίδοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της ελπίδας, της χαράς και της αναγέννησης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος