Με ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, των δημοσιογραφικών ενώσεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και επαγγελματιών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ολοκληρώθηκε στην Πάτρα η πρώτη περιφερειακή ημερίδα διαβούλευσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
Η ημερίδα αποτέλεσε βήμα διαλόγου για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λειτουργοί της ενημέρωσης, με έμφαση στην προστασία της ελευθερίας του Τύπου, την αντιμετώπιση των απειλών και των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων, τις καταχρηστικές αγωγές (SLAPPs), την ασφάλεια σε εμπόλεμες ή επικίνδυνες αποστολές, αλλά και τους κινδύνους που ανακύπτουν στο ψηφιακό περιβάλλον.
Στους χαιρετισμούς της έναρξης συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Κιρμικίρογλου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πέλοπας Λάσκος, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στελέχη των δημοσιογραφικών οργανώσεων.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και αναπτύχθηκε συζήτηση γύρω από τη λειτουργία της ειδικής ομάδας εργασίας (Task Force), η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και την καταγραφή περιστατικών βίας ή εκφοβισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι της περιφέρειας, οι οποίοι καλούνται πολλές φορές να καλύψουν δύσκολα ή ευαίσθητα θέματα σε μικρές κοινωνίες, όπου οι πιέσεις και οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι εντονότερες.
Ξεχωριστή ενότητα αφιερώθηκε στις καταχρηστικές αγωγές SLAPP, οι οποίες, όπως επισημάνθηκε, χρησιμοποιούνται σε αρκετές περιπτώσεις ως μέσο οικονομικής και ψυχολογικής πίεσης σε βάρος δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα, αναλύθηκαν ζητήματα φυσικής ασφάλειας κατά την κάλυψη κρίσεων, φυσικών καταστροφών και εμπόλεμων περιοχών, με τη συμμετοχή ειδικών και εκπροσώπων των αρμόδιων Αρχών.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης οι ψηφιακές απειλές που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, οι παραβιάσεις λογαριασμών, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η διασφάλιση του απορρήτου των δημοσιογραφικών πηγών. Στελέχη της Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος και ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας παρουσίασαν καλές πρακτικές και εργαλεία προστασίας.
Η τελευταία θεματική ενότητα επικεντρώθηκε στη δημοσιογραφία χωρίς αποκλεισμούς και στην ανάγκη ενίσχυσης ενός περιβάλλοντος ενημέρωσης που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα αποφεύγει την αναπαραγωγή στερεοτύπων και διακρίσεων.
Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε επίσης αναφορά στα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΗΕΠΗΝ, καθώς και στην ιστορική διαδρομή του περιφερειακού Τύπου, με παρουσίαση του έργου του Μουσείου Τύπου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος