Πάτρα: Αναβίωσε η “Λέηση” στο Άνω Καστρίτσι

Η «Λέηση», ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη του χρόνου, αναβίωσε στην τοπική κοινότητα Άνω Καστριτσίου μετά από δύο χρόνια αναβολής λόγω του κορονοϊού. Οι  κάτοικοι του χωριού και μεγάλος αριθμός επισκεπτών από την Πάτρα και άλλες περιοχές παρακολούθησαν φέτος την αναβίωση του εθίμου, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Άνω Καστριτσίου, Λάμπης Χρυσικόπουλος.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι του Άνω Καστριτσίου, τελούν θρησκευτική δέηση, περιφέροντας τις άγιες εικόνες περιμετρικά σε όλα τα υψώματα γύρω από το χωριό, στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν το χωριό από κάποια καταστροφή. Άλλοι λένε από λοιμό ή διάφορες επιδημίες και άλλοι από κατολισθήσεις.

Τηρώντας την παράδοση, τη Δευτέρα το πρωί, γύρω στις 7:00, άρχισε η Δέηση ή «Λέηση» (στην τοπική διάλεκτο), από την κεντρική εκκλησία (Άγιοι Σαράντα).

Προηγούνταν της πομπής η εικόνα της Ανάστασης και το Ευαγγέλιο και ακολουθούσαν σημαίες, εξαπτέρυγα και εικόνες που κρατούσαν οι κάτοικοι του χωριού ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής οι κάτοικοι φώναζαν: «Κύριε Ελέησον» (Εξ ου και η ονομασία «Λέηση).

Η πομπή σταματούσε σε κάθε ένα, από τα πολλά ξωκλήσια του χωριού, αλλά και σε προκαθορισμένα δέντρα. Εκεί οι ιερείς “σήκωναν το ύψωμα” και το τοποθετούσαν (αντίδωρο) σε συγκεκριμένα υπεραιωνόβια δέντρα, στα οποία με «αρίδα» (τρυπάνι) ανοίγουν τρύπες και σφραγίζουν ταυτόχρονα την τρύπα του δέντρου με πέτρα (που σε λίγο χρονικό διάστημα την καλύπτει το ίδιο το δέντρο). Η παράδοση θέλει να καταλήγουν, αν η γιορτή του Αγίου Γεωργίου (23/5) είναι πριν το Πάσχα στο ξωκλήσι του Άη-Γιώργη, διαφορετικά στο ξωκλήσι της Παναγιάς, όπου και τελείται η Θεία Λειτουργία. Φέτος, επειδή του Αγίου Γεωργίου ήταν πριν το Πάσχα (23/4), η «Λέηση» έφτασε στο ξωκλήσι του Άη-Γιώργη, που είναι στους πρόποδες του Παναχαϊκού.

Στη συνέχεια, όλοι όσοι συμμετείχαν στην πομπή, μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, μετά από πεζοπορία πέντε ωρών περίπου, μέσα στο φανταστικό ανοιξιάτικο περιβάλλον με τις ανθισμένες κερασιές, κατέληξαν στην κεντρική πλατεία.

Ακολούθησε γλέντι με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, κουλούρια και κρασί, φυσικά με όλες τις προβλεπόμενες προφυλάξεις.

Πάτρα: Αναβίωσε η “Λέηση” στο Άνω Καστρίτσι

(Οι φωτογραφίες είναι από την αναβίωση του εθίμου σε προηγούμενες δεκαετίες)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος