Πάτρα: Αδήριτη ανάγκη η θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Προληπτικής Αντισεισμικής Θωράκισης τονίζει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

Η ανάγκη δημιουργίας ενός σχεδίου για την προληπτική θωράκιση κτιρίων επανέρχεται από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής  του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή με πρόσφατη παρέμβασή του, μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη, που έφερε όπως τόνισε σήμερα στην ΕΡΤ Πάτρας, για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια, τις χρόνιες ελλείψεις στην αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων στην χώρα μας.

«Η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει ίσως την υψηλότερη σεισμική δραστηριότητα στην Ευρώπη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων ικανών να δέχονται με ασφάλεια τις σεισμικές καταπονήσεις, αποτελούσε και αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας.  Είναι γεγονός ότι το 75% του δομημένου περιβάλλοντος της χώρας είναι κατασκευασμένο πριν από το 1985. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για οικοδομές μελετημένες – στην καλύτερη περίπτωση – µε τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, δηλαδή µε µία πολύ απλοϊκή θεώρηση της πιθανής συμπεριφοράς τους σε ενδεχόμενο σεισμό, που απέχει παρασάγγας από τις σημερινές επιστημονικές απόψεις. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τη φυσιολογική γήρανση των υλικών, την κακή συντήρηση, τις εκ των υστέρων παρεμβάσεις στο φέροντα οργανισμό χωρίς μελέτη – επίβλεψη – συμβουλή ειδικού, αλλά και το ξεχωριστό τμήμα των αυθαίρετων κατασκευών, πολλές από τις οποίες έγιναν μετά το 1985, καθώς και τις σωρευτικές καταπονήσεις από δονήσεις στο πέρασμα του χρόνου, μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι ένα μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων έχει ανάγκη τη στατική του ενίσχυση.

Με έμψυχο δυναμικό, επιστημονική γνώση και προτάσεις το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας είναι έτοιμο να συμβάλλει στην αντισεισμική θωράκισης μιας ιδιαίτερα σεισμογενούς περιοχής όπως η Αχαΐα, που σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν προκύψει από το εθνικό πρόγραμμα αντισεισμικής ενίσχυσης υφιστάμενων κατασκευών, στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, το 81% των κτιρίων της, είχε κατασκευαστεί πριν από το νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1985.

«Η Ελληνική Πολιτεία» είπε ο κ. Αιβαλής, « πρέπει να καταλάβει, ότι στον πιο σεισμογενή τόπο της Ευρώπης, η Πολιτική Προστασία είναι κυρίαρχη προτεραιότητα. Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη η θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Προληπτικής  Αντισεισμικής Θωράκισης Κτιρίων με σκοπό την δημιουργία:

• Ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού προσεισμικών ελέγχων σε Δημόσια και Ιδιωτικά κτίρια

• Δράσεων οικονομικής ενίσχυσης για την υλοποίηση της στατικής ενίσχυσης τόσο για Δημόσια όσο και για Ιδιωτικά κτίρια».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Αναργύρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος