Ο Επιτάφιος στη Ναύπακτο

Η Ναύπακτος τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις ημέρες του Πάσχα.

Πέραν της ιδιαίτερης ομορφιάς της, την οποία οφείλει εν πολλοίς στο βενετσιάνικο κάστρο και το λιμάνι, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα στην Ελλάδα, τη θάλασσα, αλλά και τα εκπληκτικά χωριά στα ορεινά, η Ναύπακτος έχει κερδίσει τους επισκέπτες για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο γιορτάζει την περιφορά του Επιταφίου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Το έθιμο έχει ρίζες στην τουρκοκρατία όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν οι ορθόδοξοι την Ανάσταση.

Το έθιμο της Μ. Παρασκευής στην Ναύπακτο, που θέλει του Επιταφίους των δύο εκκλησιών της πόλης (Αγ. Δημήτριο και Αγία Παρασκευή) να συναντιούνται στο λιμάνι, διαρκεί από την δεκαετία του ’50. Από τότε οι ψαράδες στόλιζαν τις πολεμίστρες του λιμανιού με εκατοντάδες αναμμένες δάδες και έδιναν το δικό της στίγμα στη σημαντική αυτή ημέρα για την χριστιανοσύνη. Αυτή τους την ξεχωριστή ιδέα ουσιαστικά αγκάλιασε ο Δήμος Ναυπακτίας από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας εμπλουτίζοντάς το με υπέροχα φωτεινά πυροτεχνήματα μετά το τέλος της περιφοράς που κάνουν τη νύχτα-μέρα.

Οι Επιτάφιοι των ενοριών της πόλης  ξεκινούν από τους ιερούς ναούς και κατευθύνονται στο κέντρο της Ναυπάκτου, μπροστά στο λιμάνι. Εκεί, οι υπεύθυνοι του δήμου έχουν φροντίσει να σβήσουν τα φώτα του δρόμου και να ανάψουν φωτιές στις πολεμίστρες του λιμανιού, αλλά και στο νερό. Ένας μεγάλος φλεγόμενος σταυρός στη μπούκα του λιμανιού κάνει το σκηνικό ακόμη πιο επιβλητικό.

Ο Επιτάφιος στη ΝαύπακτοΟ Επιτάφιος στη Ναύπακτο

Γεμάτο από χιλιάδες κόσμο το λιμανάκι της Ναυπάκτου αναμένει την άφιξη των επιταφίων και της πομπής στο σκοτάδι. Από τα ηχεία ακούγονται ύμνοι μέχρι να φτάσουν οι επιτάφιοι και οι ιερείς στο κατώτερο μέρος του λιμανιού. Στη συνέχεια ακολουθούν ψαλμοί και δοξασίες. Η υποβλητική ατμόσφαιρα μέσα από τις φλόγες, τους ύμνους και τους ήχους της φιλαρμονικής, δημιουργούν αίσθηση πραγματικής κατάνυξης.  Ο λόγος του Μητροπολίτη δίνει το έναυσμα για την αποχώρηση των επιταφίων και την έναρξη των πυροτεχνημάτων.

Ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα πάνω από το φλεγόμενο λιμάνι που μένει αξέχαστο σε όσους το έχουν παρακολουθήσει, πολλοί εκ των οποίων επιστρέφουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα στη Ναύπακτο.

Φέτος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Οργανισμού της «Πολυφωνικής» θα συμπράξει με την Παπαχαραλάμπειο Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου, , στην περιφορά του Επιταφίου της Μητροπόλεως. Θα ερμηνευτούν τα πένθιμα εμβατήρια: «La Sollevazione di Cristo», μουσική σύνθεση του Antonino Oddo και «Ultimo Saluto».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος