Η 81η επέτειο από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων μία από τις πιο τραγικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τιμάται σήμερα με επετειακές εκδηλώσεις.
Η σφαγή, που διαπράχθηκε από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδήγησε στον θάνατο περίπου 800 ανδρών και αγοριών και στην ολοσχερή καταστροφή της πόλης.
Οι επετειακές εκδηλώσεις
Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Γιαπρακάς το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Καλαβρύτων πολυαρχιερατική θεία λειτουργία και το μνημόσυνο για τους φονευθέντες της 13ης Δεκεμβρίου προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγο, ενώ συλλειτούργησαν και πολλοί ακόμη Μητροπολίτες.
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ έξω από το μητροπολιτικό ναό των Καλαβρύτων βρέθηκαν και μαθητές σχολείων της περιοχής κρατώντας αντιναζιστικά πανό.
Η σφαγή των Ναζί – Ιστορικό
Παράλληλα το ρολόι της εκκλησίας παραμένει σταματημένο στην ώρα που έγινε το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων το οποίο όσα χρόνια και αν περάσουν δεν πρόκειται να ξεχαστεί.
Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΣΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα αποτίσαμε φόρο τιμής στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στην αντίσταση για την ελευθερία της χώρας, αλλά και στα θύματα τη ναζιστικής θηριωδίας. Η θυσία τους, μας υπενθυμίζει την ανάγκη ο αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία και πάνω από όλα για την ειρήνη, να είναι διαρκής. Και πρέπει να είναι πιο σημαντική η προσφορά μας τις ημέρες αυτές που αμφισβητούνται τα αγαθά της ειρήνης και της ζωής, ακόμα και κοντά στη χώρα μας. Και να πάρουν αξία και ουσία οι αποφάσεις των παγκόσμιων φορέων, όπως θα πρέπει να πάρουν ουσία και οι απαιτήσεις δικαίωσης με τις γερμανικές επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Πάνω από όλα όμως πρέπει να πάρει ουσία η επιλογή ζωής. Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά πόλεμος».
Επίσης, στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστη και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε: «Εδώ στα Καλάβρυτα, νέοι, μεγαλύτεροι, όλων των ηλικιών, εκτελέσθηκαν, θυσιάστηκαν και αποτελούν μέχρι σήμερα εκείνους που θυμίζουν ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε. Να διεκδικήσουμε δικαιοσύνη, να διεκδικήσουμε αποζημίωση και να αντιταχθούμε στην προκλητική θέση της Γερμανίας δια του προέδρου της, ότι δήθεν το ζήτημα των γερμανικών οφειλών είναι νομικά κλειστό. Όσο ζούμε, όσο αναπνέουμε, το θέμα είναι νομικά, ιστορικά, ηθικά και πολιτικά ορθάνοιχτο. Είναι ορθάνοιχτο στο μυαλό και στην ψυχή μας. Είμαστε εκείνοι που θα φροντίσουμε αυτή η πληγή να επουλωθεί, αυτό το χάσμα να κλείσει, η δικαιοσύνη να επικρατήσει».
Στις εκδηλώσεις μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα παρών ήταν και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του: «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων είναι η πιο τραγική απόδειξη της εγκληματικής φύσης του ναζισμού που πλήρωσε η χώρα μας με πάρα πολύ αίμα, με πάρα πολύ πόνο, με πολύ μεγάλη καταστροφή. Νομίζω ότι σήμερα εδώ, σε αυτό το μαρτυρικό τόπο, το μήνυμα το έστειλαν οι ίδιοι μαθητές με τα πανό τους, που έλεγαν όχι άλλα ματωμένα Καλάβρυτα, θέλουμε ειρήνη, κάτω ο φασισμός. Αυτά είναι τα μηνύματα που πρέπει να στείλουμε και σήμερα 81 χρόνια μετά, τώρα που βλέπουμε ότι και ο φασισμός επιχειρεί να ξανασηκώσει κεφάλι στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Και τώρα που βλέπουμε ότι επιστρέφουμε σε πολεμικές συρράξεις, από την γενοκτονία στην Παλαιστίνη, μέχρι τον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, που παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης, είπε μεταξύ άλλων:
«Πέρασαν 81 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα, της 13ης Δεκεμβρίου του 1943, όταν η κτηνωδία των ναζί άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στα μαρτυρικά Καλάβρυτα. Όσες συγγνώμες και αν ζητήσουν οι απόγονοι των βαρβάρων, δεν πρόκειται ποτέ να σβήσουν από την μνήμη των Ελλήνων τα εγκλήματά τους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να ενωθεί και να ζητήσει σθεναρά τις γερμανικές αποζημιώσεις εις μνήμη όλων αυτών των θυμάτων».
Οι εκδηλώσεις μνήμης περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη δέηση στον Τόπο Θυσίας, πομπή προς το Μαυσωλείο των Καλαβρύτων και καταθέσεις στεφάνων στον τόπο εκτελέσεως των Καλαβρυτινών ανδρών.
Ρεπορτάζ: Νίκος Γιαπρακάς
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος