Η Πάτρα γιορτάζει “διπλή” απελευθέρωση

Array

Εβδομήντα τέσσερα  χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απελευθέρωση της Πάτρας, από τους Γερμανούς.

Ήταν 4 Οκτωβρίου 1944 όταν οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους.
Η Πάτρα γιορτάζει “διπλή” απελευθέρωση
Στο πλαίσιο της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, ο Δήμος Πατρέων ξεκίνησε χθές τις  διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ,παρουσία πλήθους κόσμου, στο χώρο της «Achaia Clauss».
Η Πάτρα γιορτάζει “διπλή” απελευθέρωση
Η χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. με θέμα «Νυχτερινή Περίπολος, το προηγούμενο βράδυ της απελευθέρωσης της Πάτρας» και περιελάμβανε:

– Επίσκεψη στην κρύπτη – υπόγεια εγκατάσταση, όπου παρουσιάστηκε αρχειακό υλικό της «Achaia Clauss».

Η Πάτρα γιορτάζει “διπλή” απελευθέρωση

– Στη συνέχεια μαθητές του 9ου Γυμνασίου παρουσίασαν το αφιέρωμα «Θυμάμαι, δεν ξεχνώ…», σε κείμενα του «Νεολόγου Πατρών» και του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενώ η χορωδία του σχολείου απέδωσε «Το ακορντεόν» σε μουσική Μάνου Λοΐζου και στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη, «Μικρός Λαός» των Ρίτσου – Θεοδωράκη και «Επέσατε Θύματα».

– Η Ορχήστρα Πατρών του Δημοτικού Ωδείου έπαιξε αποσπάσματα από τους ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα και τον «Ύμνον εις την Ελευθερία» του Νικόλαου Μάντζαρου.

Η Πάτρα γιορτάζει “διπλή” απελευθέρωση

Παράλληλα, ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας προγραμματίζει σειρά δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση της Πάτρας, για να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες και να γνωρίσουν τα γεγονότα της περιόδου της γερμανικής κατοχής και της απελευθέρωσης. Έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από 8 έως 12 Οκτώβρη εκδηλώσεις στο χώρο των σχολείων, με παρουσίαση ντοκουμέντων με κείμενα, χρονικό και οπτικοακουστικό υλικό για την απελευθέρωση.

Από την Παρασκευή 5 έως και την Παρασκευή 12 Οκτώβρη διοργανώνονται ιστορικοί περίπατοι των μαθητών και μαθητριών σε χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και οι μάχες για την απελευθέρωση της πόλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος