Το έθιμο του ψησίματος με όλη τη γειτονιά μαζί να ψήνει αρνιά, να ανταλλάσσει πειράγματα για τον πιο καλοψημένο οβελία, και πολύ χορό και τραγούδι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Διακοφτό Αχαΐας.
Πρόκειται για ένα έθιμο που καθιερώθηκε μετά τον πόλεμο και προσελκύει εκτός από τους ντόπιους και παρά πολλούς επισκέπτες.
Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αθανασία Σταμοπούλου, σε δεκάδες παραδοσιακές ξύλινες σούβλες που ετοιμάζονται την Μεγ. Εβδομάδα από κάθε οικογένεια σιγοψήνονται σε ειδική κατασκευή 16 λαχταριστά αρνιά, κοντοσούβλια και κοκορέτσια από νωρίς το πρωί.
Οι κάτοικοι ακολουθούν συγκεκριμένο τελετουργικό από την Μεγ. Παρασκευή οπότε μετά την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου τοποθετούν τα ξύλα με συγκεκριμένο τρόπο τα οποία έχουν μαζευτεί από τους γείτονες παρέα στην υποδομή ψησίματος που έχει δημιουργηθεί, ενώ στην συνέχεια τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα τοποθετούνται τα αρνιά τα οποία ψήνονται χειροκίνητα.
Αμέσως μετά το φαγητό ο χορός και το γλέντι μόλις έχει ανάψει και απο αυτό δεν εξαιρείται κανείς, ούτε ακόμη και τα ψημένα αρνιά.
Ρεπορτάζ Αθανασία Σταμοπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος