Άμφισσα: Σε οργανωμένο οικισμό οι Ρομά

Για τη μετεγκατάσταση καταυλισμού Ρομά σε οργανωμένο οικισμό στη θέση “Κάμινος” της Άμφισσας  στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δόθηκαν στοιχεία  από την   Αναπληρώτρια Υπουργό Θεανώ Φωτίου, την  Ειδική Γραμματέα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ.Μπασκώζος, ενώ από πλευράς Δήμου Δελφών παρέστησαν ο Δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος και ο Αντιδήμαρχος  Κοινωνικών Δομών Άρης Αγγελόπουλος.

Αφορά αποκλειστικά και μόνο  Ρομά μόνιμους κατοίκους Άμφισσας και δημότες του Δήμου Δελφών, έχει ως στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά κι αφορά καταρχήν στη στεγαστική υποστήριξη και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους. Ειδικότερα, έχει ως περιεχόμενο τη μεταβατική μετεγκατάσταση εντός κατάλληλα οργανωμένου χώρου των Ρομά που σήμερα διαβιούν σε πρόχειρα ή παράτυπα καταλύματα σε ανεξέλεγκτους και επικίνδυνους καταυλισμούς περιμετρικά της πόλης.

Η εγκατάσταση του οικισμού θα γίνει στη θέση “Κάμινος”, σε χώρο 10 στρεμμάτων ο οποίος έχει καθοριστεί με βάση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Άμφισσας,

Άμφισσα: Σε οργανωμένο οικισμό οι ΡομάΣτην περιοχή προωθείται η δημιουργία Οργανωμένου Χώρου Προσωρινής Μετεγκατάστασης για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης και διαβίωσης σε 45 οικογένειες με πληθυσμό 250 περίπου ατόμων, μόνιμων κατοίκων Άμφισσας και δημοτών του Δήμου Δελφών. Εκεί θα διαμορφωθούν οι απαραίτητες υποδομές για την εγκατάσταση 45 οικιών και Πολύκεντρου για τη στέγαση των κοινωνικών υπηρεσιών και κοινόχρηστων χώρων. Στον οργανωμένο χώρο θα λειτουργήσει Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της ολιστικής παρέμβασης και βάσει εξατομικευμένης προσέγγισης με στόχο την σταδιακή αλλά πλήρη ένταξη του πληθυσμού, ενώ ο οικισμός θα λειτουργεί με αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων

Ο Δήμαρχος Δελφών επεσήμανε την ανάγκη μόνιμου υποστηρικτικού μηχανισμού για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου, ενώ τόνισε ότι οφείλει να αποτελέσει εθνικό στόχο η επιτυχία του προγράμματος για την απορρόφηση και την κοινωνική ένταξη (έστω και εν μέρει) των Ρομά  υπογραμμίζοντας πως απαιτείται η δέσμευση όλων των πολιτικών παρατάξεων ώστε να αλλάξει η εικόνα σχετικά και σε όλη την Ελλάδα αλλά και ειδικότερα στην περιοχή της Άμφισσας.

Η Αν. Υπουργός από την πλευρά της δήλωσε ότι ο Δήμος Δελφών ήταν ο πιο οργανωμένος κι έτοιμος σε πανελλαδικό επίπεδο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος και ότι η περίπτωση της Άμφισσας θα λειτουργήσει ως υπόδειγμα για όλη την επικράτεια, καθώς πλέον “οι δήμοι, από την δουλειά του Δήμου Δελφών θα βρίσκουν μασημένη τροφή”.

Στην πόλη της Άμφισσας είναι καταγεγραμμένοι 450 Ρομά, δημότες (οι περισσότεροι εξ αυτών διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης), εκ των οποίων οι μισοί είναι ανήλικοι .

Nίκη Παπαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος