Έβρος: Αποζημιώνονται οι αγρότες που επλήγησαν από την φωτιά του περασμένου καλοκαιριού

Υπογράφηκε η ΚΥΑ

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων του Έβρου και της Ροδόπης τα ποσά που αφορούν το 50 % της προκαταβολής για τις ζημιές που υπέστησαν στις καλλιέργειες τους, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ελαιοπαραγωγοί αμπελουργοί καλλιεργητές αρωματικών φυτών, από τις πυρκαγιές της καλοκαιρινής περιόδου 2023.

Χθες υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης  σύμφωνα με  την οποία μέσω του ΕΛΓΑ  καταβάλλονται αποζημιώσεις σε 2.100  δικαιούχους .

Σε δηλώσεις στην ΕΡΤ Ορεστιάδας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση,  τονίσθηκε ότι « η διαδικασία πληρωμής έτρεξε με πρωτοφανή ταχύτητα εξαιτίας της Κρατικής Αρωγής και ότι ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης κρίθηκε πως είναι ανά στρέμμα και όχι ανά δένδρο .

Ως εκ τούτου η τελική αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς που ως επι  το πλεισθον επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού θα είναι 2500 ευρώ /στρέμμα .

Αρχικά θα δοθεί το 50% δλδ 1225 ευρώ/στρέμμα  και μετα από τον δεύτερο έλεγχο που ήδη ξεκίνησε να εκπονεί ο ΕΛΓΑ , θα γίνει η εκκαθάριση του ποσού αν και εφόσον υπάρχει ολική καταστροφή .

Εκτός από τις δενδρώδεις καλλιέργειες θα υπάρξει και αποζημίωση της τάξης των 700/στρέμμα για τους καλλιεργητές αρωματικών φυτών.

Για το νομό Έβρου το ποσό που θα διανεμηθεί είναι της τάξης των 7.383,468 ευρώ

Όπως διευκρίνισε ο κ Κελέτσης τα ποσά αυτά με ειδή ρύθμιση που έχει θεσπισθεί θα είναι ακατάσχετα , ανεκχώρητα και αφορολόγητα

Σταύρος Κελέτσης Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος