Βιβλία, φωτογραφίες και περιοδικά του 20ου αιώνα σε έκθεση από το τμήμα Γ.Α.Κ. Έβρου

Έκθεση Αρχειακού Υλικού με αφορμή την 9η Ιουνίου – Διεθνή Ημέρα Αρχείων και στο πλαίσιο των εορτασμών «Ελευθέρια 2021» του Δήμου Αλεξανδρούπολης διοργανώνει από τις 28-30 Ιουνίου το Τμήμα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Έβρου.


Με την επικείμενη έκθεσή του, το Τμήμα Γ.Α.Κ. Έβρου φιλοδοξεί να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό ένα μέρος των μοναδικών αρχειακών τεκμηρίων, που διαθέτει στη συλλογή του και να καταστήσει τους πολίτες κοινωνούς και αρωγούς στο πολύτιμο έργο του.
Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελείται από λυτά έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες και περιοδικά του 20ου αιώνα. Τα εκθέματα επιλέχθηκαν με βάση την ιστορική αξία και την αντιπροσωπευτικότητα του περιεχομένου τους και αφορούν τα εξής θεματικά πεδία: οργάνωση- ανασυγκρότηση της πόλης, προσωπικότητες, πληθυσμός, επαγγελματική δραστηριότητα, κοινωνική πρόνοια, τουρισμός, εκπαίδευση και πολιτισμός-αθλητισμός.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και ώρα 19.30 στο προαύλιο του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ η έκθεση Αρχειακού Υλικού τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Τα Γενικά Αρχεία Κράτους, αυτοτελής υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποτελούν τον κατεξοχήν εθνικό αρχειακό φορέα, αποστολή του οποίου είναι ο εντοπισμός, η συγκέντρωση, η διάσωση, η διατήρηση και η εποπτεία των αρχείων της χώρας, καθώς και η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε αυτά (Νόμος 4610/2019). Έχοντας ως απώτερο στόχο τους τη διαμόρφωση εθνικής αρχειακής συνείδησης, τα Γ.Α.Κ. πρωτοστατούν στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και στη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ