Τριάντα περιπατητικά μονοπάτια ανέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Θράκης στον Έβρο

Μια ξεχωριστή μέθοδος ιεράρχησης των μονοπατιών, παρουσιάστηκε από την επιστημονική ομάδα του τμήματος Δασολογίας του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα, με στόχο την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Η παρουσίαση έγινε στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών στην Σκιάθο σε συνεργασία με τον Δήμο του νησιού και το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 230 είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά. Συμμετείχαν 50 ομιλητές και 161 Σύνεδροι από 48 χώρες.

Η έρευνα βασίσθηκε πάνω σε μια μορφή μεθοδολογίας στην οποία γίνεται μια προσέγγιση στον τρόπο ιεράρχησης των μονοπατιών για τους περιπατητές. Πρόκειται για διαδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας, οι οποίες έχουν έκταση πάνω από 5 χλμ. η καθεμιά. Στην παρούσα έρευνα εφαρμόστηκε η μέθοδος της Αναλυτικής Ιεράρχησης (AHP) για την κατάταξη των μονοπατιών πεζοπορίας που βρίσκονται στην Περιφέρεια Έβρου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα που βγήκαν μέσα από απαντήσεις μελών των Ορειβατικών Συλλόγων, έδειξαν ότι ο βαθμός δυσκολίας θεωρείται το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή των μονοπατιών με ποσοστό 33,17%. Ακολουθεί το μήκος διαδρομής με ποσοστό 17,39% και το τελευταίο είναι το υψόμετρο εκκίνησης με 3,93. Η μέθοδος που εφαρμόσθηκε έχει αναπτυχθεί στη δεκαετία του 1970 από τον Τόμας Νταν.

Την παρουσίαση με τίτλο «The contribution of Analytic Hierarchy Process(AHP) to the ranking of trails” έκανε ο κ. Σίμος Τσιλίκας υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Σχολής Επιστημών Δασολογίας και Γεωπονίας του ΔΠΘ. Την επιστημονική ομάδα  εργασίας αποτελούσαν οι: Γαρύφαλλος Αραμπατζής καθηγητής, Απόστολος Κανταρτζής επίκουρος καθηγητής, και Χριστόδουλος Νταούτης υποψήφιος διδάκτωρ.

Τριάντα περιπατητικά μονοπάτια ανέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Θράκης στον ΈβροΜιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Τσιλικας, τόνισε ότι το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν ήταν μεγάλο και ότι στη διάρκεια της παρουσίασης πολλοί από τους συμμετέχοντες προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον Έβρο ώστε να τον επισκεφθούν.

«Τα περιπατητικά μονοπάτια τόνισε, αποτελούν ένα βασικό μοχλό ανάπτυξης της δασικής αναψυχής και τουριστικής ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και του τουρισμού. Η συμμετοχή μας αυτή ήταν μια ευκαιρία να φανεί ότι η περιοχή του Έβρου έχει τη δυνατότητα να πάει παραπέρα από άποψη τουρισμού».

Ακούστε τον κ. Τσιλίκα: Σίμος Τσιλίκας, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Σχολής Επιστημών Δασολογίας και Γεωπονίας του ΔΠΘ

Η προτεινόμενη προσέγγιση αξιολόγησης μονοπατιών μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους διαχειριστές για την αποκατάσταση υφιστάμενων ή τη δημιουργία νέων μονοπατιών στην περιοχή.

Η έρευνα ανέδειξε για τον Έβρο 30 περιπατητικά μονοπάτια τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω:

Τριάντα περιπατητικά μονοπάτια ανέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Θράκης στον Έβρο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος