Τα ρούχα της Ελένης εκπροσωπούν την Ελλάδα στην έκθεση “She’s gone”

Ένα μαύρο παντελόνι,  μια μαύρη μπλούζα και ένα άσπρο πουκάμισο μαζί με ένα κρεμαστό για το λαιμό, έστειλαν ως προσωπικά αντικείμενα της Ελένης Τοπαλούδη, οι γονείς Γιάννης και Κούλα στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» για την συμμετοχή  στην έκθεση με την επωνυμία ”She’s gone” τα εγκαίνια της οποίας γίνονται στις 25 Νοεμβρίου στην Αθήνα, μέρα αφιερωμένη στην εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

Η έκθεση αποτελείται από  ρούχα, που φορούσαν δολοφονημένες γυναίκες, σιωπηλές μαρτυρίες από τις ζωές τους γεμάτες νόημα, ελπίδες και όνειρα, που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Κρατούν μέσα τους ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας.

Η Ελένη Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε το πανελλήνιο θα βρίσκεται εκεί με την μυρωδιά των ρούχων της σε μια προσπάθεια αφύπνισης και ευαισθητοποίησης  φορέων και πολιτών ενάντια στο φαινόμενο της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών.

Ήταν δύσκολος ψυχικά ο αποχωρισμός των ρούχων της Ελένης, όπως εξομολογείται στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο πατέρας της Γιάννης,  γιατί κάθε αντικείμενο δικό της είναι ένα κομμάτι της ζωής και της ψυχής τους.

«Τα αποχωρισθήκαμε με μεγάλη συγκίνηση αλλά θεωρήσαμε ότι μέσα αυτό θα βγουν μηνύματα τα οποία θα περάσουν στους επισκέπτες που θα αντικρίσουν την έκθεση. Δώσαμε τα ρούχα της για ένα ταξίδι μεγάλης διάρκειας, για να προκαλέσουν, να συγκινήσουν,  να αφυπνίσουν», θα αναφέρει συγκινημένος.

«Μέσα από την σιωπή των ρούχων» όπως τονίζει ο Γιάννης Τοπαλουδης «βγαίνει μια φωνή ελπίζω να είναι βροντερή για ν΄ ακουστεί σε κάθε κυβέρνηση ανά τον κόσμο προτρέποντας να αναλάβουν δράσεις για την προστασία των παιδιών και της κοινωνίας.

Σήμερα τρία χρόνια μετά, οι γονείς της Ελένης, ζουν με το παρελθόν περνώντας τον δικό τους Γολγοθά. Ο ένας στηρίζει τον άλλο όπως δηλώνουν και οι δυο τον Πέτρο,  τον γιο τους, μαθητή Λυκείου, χωρίς ποτέ να ξεχνούν όλους αυτούς που κατά καιρούς επισκέπτονται το σπιτικό τους προσπαθώντας να απαλύνουν τον πόνο τους.

Το έργο θα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με τελικό προορισμό το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη καλώντας τον κόσμο να ενωθεί με αλληλεγγύη για άμεση δράση.

Η έκθεση  τελεί υπό την Αιγίδα της A.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και συνδιοργανώνεται από  την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος