Συνολικά 1055 αρχαία νομίσματα και συγκεκριμένα 61 αργυρούς στατήρες (δίδραχμα), κοπές πόλεων της Παμφυλίας, Κιλικίας, Ιωνίας, Κύπρου, Αίγινας και Μήλου, όπως και 994 αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα, μεταξύ των οποίων ένα υπόχαλκο, με χρονολογίες κοπής που κυμαίνονται από τις αρχές έως τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., επιστράφηκαν στην Τουρκία, από το Υπουργείο Πολιτισμού, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στις 19/12 , για το σκοπό αυτό στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα.
Τα αρχαία νομίσματα είχαν εντοπιστεί και κατασχεθεί από τις τελωνειακές αρχές του Τελωνείου των Κήπων Έβρου το 2019, τα οποία επιχείρησε να εισάγει παράνομα στην Ελλάδα, ένας τούρκος υπήκοος, έχοντας τα επιμελώς κρυμμένα σε αποσκευές του. Στη συνέχεια, παραδόθηκαν για φύλαξη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου και έπειτα μεταφέρθηκαν στο Νομισματικό Μουσείο για εκτίμηση της αρχαιολογικής και οικονομικής τους αξίας. Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με το πόρισμα της Μόνιμης Τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας αρχαίων νομισμάτων το σύνολο των νομισμάτων αποτελεί μέρος νομισματικού «θησαυρού» που είχε αποκρυφθεί στα τέλη του 5ου ή στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. στη Μικρά Ασία.
Στην τελετή, όπου παραβρέθηκαν, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Τούρκος ομόλογός της, Mehmet Nuri Ersoy, η κ. Μενδώνη, μεταξύ άλλων, τόνισε «για την Ελλάδα, ο επαναπατρισμός κάθε πολιτιστικού αγαθού, που παρανόμως έχει εξαχθεί από το έδαφος μας, αποτελεί αφορμή μεγάλης χαράς και ικανοποίησης. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες-θύματα κλοπών, λεηλασίας και παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών θησαυρών τους. Γι΄ αυτό, οι Έλληνες έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των επαναπατρισμών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι παρανόμως εξαχθείσες αρχαιότητες, από οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να επιστρέφουν στον τόπο προέλευσής τους και στους λαούς, στους οποίους ανήκουν, ως μέρος της συλλογικής τους ταυτότητας. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα, βρίσκεται στην διεθνή πρωτοπορία της πάταξης της αρχαιοκαπηλίας, του οργανωμένου εγκλήματος εις βάρος της ιστορικής μνήμης κάθε λαού».
Σημειώνεται ότι η παράδοση των αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία, είναι σύμφωνη με τα οριζόμενα στη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO, του 1970 και με το «Πρωτόκολλο για την παρεμπόδιση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης και μεταβίβασης κυριότητας πολιτιστικών αγαθών», που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, στις 4 Μαρτίου του 2013, στην Κωνσταντινούπολη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος