«ΤΡΑΥΜΑ – Θράκη, Μικρά Ασία, Ιωνία, Πόντος, Καππαδοκία: Το Συλλογικό Τραύμα. Πολιτιστικοί και Ψυχοκοινωνικοί Παράγοντες», είναι το θέμα του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, στο Νομαρχείο, την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Μαΐου 2025.
Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) και το Διεθνές Φόρουμ ΦΑΡΟΣ, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τη συμμετοχή πλειάδας Θρακικών, Ποντιακών και Καππαδοκικών Ομοσπονδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για «ένα επιστημονικό συνέδριο υψηλού κύρους και ιδιαίτερου συμβολισμού με ευρείες πολιτιστικές και ιστορικές προεκτάσεις, καθώς και μαζικό ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο».
Για τους στόχους του συνεδρίου μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ, Δημήτρης Κελεμίδης και όπως είπε αυτοί είναι, η εξονυχιστική έρευνα, η ουσιαστική διαφύλαξη και η μεγίστη ανάδειξη του Πολιτισμού και της Ιστορίας των Ελλήνων της Ανατολής σε όλες τις εκφάνσεις της, η διεκδίκηση και καθιέρωση μιας κοινής «Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής -Θράκη και Μικρά Ασία – Ιωνία, Πόντος, Καππαδοκία «, που θα τιμάται σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα, επιδιώκεται «η ένταξη της γενοκτονίας στα σχολικά βιβλία, όπως έχει ήδη γίνει σε χώρες όπως η Γερμανία και η Κύπρος», καθώς και η υποβολή αιτήματος στη Βουλή των Ελλήνων για τη θεσμοθέτηση των παραπάνω.
Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, μέλος του Δ.Σ. του Φόρουμ ΦΑΡΟΣ, συμπλήρωσε πως στόχος της επιστημονικής πλευράς, είναι η ανάδειξη της κατανόησης του τραύματος ως συλλογικό και πως αυτό μπορεί να διαμορφώσει κοινωνίες, κουλτούρες, ταυτότητες. Τα θέματα των εισηγήσεων και τοποθετήσεων όπως είπε, προέρχονται από διάφορα επιστημονικά πρίσματα όπως της ιστορίας, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας, ψυχανάλυσης και ανθρωπολογίας, ώστε «να δούμε πως λαοί που έχουν περάσει διωγμούς, πολέμους, ξεριζωμούς, κοινωνικές αδικίες, όλες αυτές οι εμπειρίες-τραύματα, εγγράφονται στο κοινωνικό σώμα».
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάνης και το ζήτημα των Μειονοτήτων». Διακεκριμένοι ομιλητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν με εισηγήσεις, μεταξύ των οποίων η Prof. Dr. Tessa Hoffman με θέμα «The Greek and Armenian example(s) of repeated genocide».
Η θεματολογία περιλαμβάνει, ενδεικτικά:
Dr. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 1913–1923, Άρνηση, Λήθη, Μνήμη»
Prof. Dr. Θεοδόσης Κυριακίδης: «Ο θύτης, το θύμα και ο παριστάμενος περίγυρος: Δίκαιοι ή συνένοχοι;»
Δημήτριος Μοσχονάς: «Η συλλογική συνείδηση του μικρασιατικού τραύματος στη σύγχρονη κοινωνία»
Χαράλαμπος Μιχαηλίδης: «Το συλλογικό τραύμα μέσα από τις Αντικειμενότροπες Σχέσεις της Ψυχανάλυσης»
Φώτης Γιωτάκης: «Το Διαγενεαλογικό Ψυχικό Τραύμα ως μνησιπήμων πόνος»
Καλαϊτζίδης Δημήτριος & Dr. Efthimiadou Alexandra: «Το Συλλογικό Τραύμα και η Θεραπεία μέσα από τη Νευρογλωσσική Προσέγγιση»
Ανδρέας Μιχαηλίδης: «Εξουσία, Γενοκτονία, Τραύμα: Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις μέχρι σήμερα»
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, ξεκινά την Παρασκευή 23 Μαΐου στις 18:00 και συνεχίζεται το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος