Στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο έργο του οδοφωτισμού με LED

Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της εταιρίας DASTERI SYSTEMS A.E. με αντικείμενο την προμήθεια με τίτλο «Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και την προμήθεια λαμπτήρων τύπου LED», βάζοντας τέλος στην πολύμηνη περιπέτεια για το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων τύπου LED στον Καλλικρατικού Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Το έργο της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο έργο σε όλη την Ελλάδα, που εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω αντικατάστασης των παλιών συστημάτων οδοφωτισμού ,ενώ το ετήσιο όφελος για τον Δήμο υπολογίζεται στις 250.000 ευρώ.
Η σύμβαση υπεγράφη παρουσία του προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνου Βαρλάμη που χρηματοδότησε το 25% του έργου (το υπόλοιπο 75% προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και του Προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Βασίλη Τσολακίδη.

Το έργο των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, που αναλαμβάνει να υλοποιήσει η τοπική εταιρεία Dasteri Systems Α.Ε., είχε γίνει δημόσια καταγγελία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών ο οποίος ζητούσε την ακύρωση του διαγωνισμού, κρίνοντας ότι «φωτογράφιζε» συγκεκριμένη εταιρεία και θέτοντας θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Σχετικά με τη διαφάνεια αυτών των διαγωνισμών είχε κατέθεσει ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, προκαλώντας την αντίδραση του δημάρχου.

«Σε λίγους μήνες θα έχουμε στην Αλεξανδρούπολη, τις Φέρες και σε 44 οικισμούς ποιοτικότερο φωτισμό, ενώ το κέρδος θα είναι τεράστιο για τον δήμο και τους πολίτες του από αυτό το έργο το οποίο θα αποσβεστεί σε περίπου 5χρόνια,δίνοντας έτσι την δυνατότητα να μειωθούν τα δημοτικά τέλη,» σημείωσε ο κ. Λαμπάκης , ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λάσπη που δέχθηκε η δημοτική αρχή ,αλλά και στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που τον δικαίωσε.
«Από τους πολιτικούς αυτούς, πομπούς της λάσπης, θα ζητήσω όπως πρέπει εκ του νόμου και εκ της ηθικής, την ηθική μου αποκατάσταση γιατί κανείς δεν μπορεί να αμαυρώσει την τιμή και την πόλη μου, εδώ που έχω φτάσει και μάλιστα προερχόμενος από φτωχή οικογένεια. Θα πληρώσει, οποίος δεν τολμήσει να μου ζητήσει συγνώμη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης.

Την ικανοποίηση του για την υπογραφή της σύμβασης εξέφρασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας κ. Δαστερίδης.

« Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων χρηματοδότησε το 25% του έργου με πολύ καλούς όρους για τον Δήμο, καλύτερους σε σχέση με την αρχική απόφαση που είχε ληφθεί πριν από ένα χρόνο περίπου.Αυτό που θα πρέπει όλοι να κρατήσουμε είναι ότι το όφελος που προκύπτει είναι τέτοιο που θα καλύψει και το κόστος χρηματοδότησης και οποιοδήποτε άλλο κόστος τυχόν υπάρξει. Το ετήσιο όφελος για το δήμο υπολογίζεται στις 250.000 ευρώ. Το Ταμείο, τα τελευταία χρόνια έχει εγκρίνει και υλοποιεί προγράμματα, για όλους τους δήμους, πάνω από 300 εκ ευρώ. Σημαντικό μέρος σε αυτά τα προγράμματα έχουν αυτά που λέμε έργα ενεργειακής βελτίωσης, με πολύ μεγάλο μέρος τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού. Σαράντα πέντε Δήμοι (45) έχουν ενταχθεί ήδη και πέντε (5) βρίσκονται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης. Από αυτά δημιουργείται συνολικό οικονομικό όφελος για δήμους και τοπικές κοινωνίες, το οποίο υπολογίζουμε στο 1 εκ ευρώ, ενώ παράλληλα μειώνεται η εκπομπή ρύπων κατά 15.500 τόνους το χρόνο», ανέφερε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ.Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης.

«Το έργο της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο έργο σε όλη την Ελλάδα, που εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω αντικατάστασης των παλιών συστημάτων οδοφωτισμού,» είπε ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Βασίλης Τσολακίδης ,υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρωτοπορεί σε θέματα ενέργειας ,ορίζοντας μάλιστα ως ειδικό αντιδήμαρχο για τα θέματα αυτά τον Γιάννη Φαλέκα.

Συντάκτης:Όλγα Ορφανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος