Στο Σουφλί το 1ο Φεστιβάλ Μουριάς

Στη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ αφιερωμένου στο δέντρο της Μουριάς προσανατολίζεται η Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών  Σουφλίου και περιφερείας με ένα ποικίλο διήμερο εκδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιουλίου.

Με σκοπό τη γνωριμία και τη διατήρηση της αξίας και της  προσφοράς του δένδρου αυτού που ταυτίσθηκε με την πόλη του Μεταξιού η Ένωση έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων προσφέροντας στιγμές γιορτής και χαράς στους επισκέπτες .

Στο Σουφλί το 1ο Φεστιβάλ Μουριάς

Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ με κεντρικό θέμα το δένδρο που δίνει το φύλλωμα του στην σηροτροφία , αλλά και το δένδρο που δίνει τον ωφέλιμο καρπό του σε όλους εμάς.

Στόχος είναι η διοργάνωση μιας μεγάλης γιορτής που θα περιλαμβάνει παρασκευάσματα από το φρούτο της μουριάς, τα οποία θα ετοιμάσουν σύλλογοι,  μαθητές και πολίτες της περιοχής  με σκοπό να εκτεθούν τις ημέρες εκείνες παράλληλα  με μια έκθεση  τοπικών προϊόντων από παραγωγούς του Έβρου.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Πρόεδρος  της Ένωσης Θοδωρής Τσιαμιτας σε λίγες μέρες θα γίνει η συγκομιδή των μούρων, μέρος των οποίων θα καταψυχθεί για να είναι φρέσκα τις ημέρες του Φεστιβάλ για την παρασκευή γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων με την συνδρομή σεφ,  με προσπάθεια να  παντρευθούν γευστικά, τα θρακιώτικα προϊόντα με τα μούρα.

Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν από συνεταιρισμούς της περιοχής για την παρασκευή λικέρ, μαρμελάδας και παγωτού για το διήμερο Φεστιβάλ.

Έχει προγραμματισθεί ημερίδα σχετική με την παρουσία της Μουριάς ,  αφού στο Σουφλί ενδημεί μια αρκετά ανθεκτική ποικιλία,  που φθάνει τα 300 – 350 χρόνια ζωής  η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ανθεκτική στο χρόνο και τις κλιματολογικές συνθήκες ενώ θα γίνει παρουσίαση της συμβολής  της  στην αντιπυρική προστασία.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα διανεμηθούν στους πολίτες αλλά και σε σχολεία καθώς και στο ΙΕΚ Σηροτροφίας περί τα 500 δενδρύλλια Μουριάς τα οποία θα φυτευτούν σε αυλές σπιτιών και διάφορα άλλα σημεία της περιοχής για την ανάδειξη και την παραμονή το δένδρου αυτού στο χρόνο. 

Θοδωρής Τσιαμιτας, πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών Σουφλιου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος