Στο ΠΓΝΑ λειτουργεί Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών

Ξεκινά αύριο (Τετάρτη) και επίσημα στο ΠΓΝΑ η λειτουργία του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών ΚΑΠΑ3 το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά πριν από δεκαπέντε ημέρες. Στόχος είναι  η συγκέντρωση κάθε χρήσιμης πληροφορίας για τους ογκολογικούς ασθενείς, το περιβάλλον αυτών, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας για κάθε μέτρο για κάθε ενέργεια που τίθεται σε εφαρμογή και τους αφορά σε όλα τα επίπεδα.

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών  θα λειτουργεί με γραφείο  μέσα στην Ογκολογική κλινική του νοσοκομείου μαζί με τους επαγγελματίες υγείας και σε αυτό συνδράμουν  το Διεθνές Πανεπιστήμιο τμήμα Νοσηλευτικής, ο σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Έβρου Συνεχί-ΖΩ, το ΔΠΘ το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και εθελοντές οι οποίοι θα βρίσκονται  καθημερινά από τις 8πμ-2μμ για να δίνουν τις κατάλληλες πληροφορίες σε κάθε ογκολογικό ασθενή που προσέρχεται στο νοσοκομείο, π.χ. που βρίσκεται η διαδικασία της αίτησης ΚΑΠΑ3, πότε μπορεί να παραλάβει τα αποτελέσματα του, ποια είναι τα επόμενα βήματα, με ποιους φορείς θα έρθει σε επαφή σε όποιον Δήμο και να μένει, κλπ.

«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και συνέργεια από όλους τους τοπικούς φορείς για να μπορέσουμε όλοι μαζί να προσεγγίσουμε τον ασθενή ολιστικά και να είμαστε εκεί από την αρχή του ακούσματος της ασθένειας, έτσι ώστε να έχει κάθε βάση και κάθε μέσον να την αντιμετωπίσει ,»ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η υπεύθυνη του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών κ. Μπίστα Ευαγγελή, υπογραμμίζοντας πως «προτεραιότητα είναι η προσβασιμότητα των συμπολιτών μας σε ευεργετικές διατάξεις ισχύουσας νομοθεσίας καθώς και η αξιοποίηση όλων των δομών και υπηρεσιών που λειτουργούν για αυτόν τον σκοπό».

Στο ερώτημα πως επιλέχθηκε το ΠΓΝΑ προκειμένου να λειτουργήσει το ΚΑΠΑ3, η κ. Μπίστα είπε: «Η χαρτογράφηση που έγινε στην ελληνική επικράτεια έδειξε πάρα πολύ έντονα τα σημεία της Μακεδονίας και της Θράκης ως σημεία που θα πρέπει να γίνει επέμβαση με την έννοια  ότι τα ποσοστά του καρκίνου είναι αυξημένα, όπως  αυξημένες σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι και οι κοινωνικές ανισότητες .Αυτό έπρεπε να ερευνηθεί να μελετηθεί και να γίνει μια παρέμβαση έτσι ώστε να δούμε γιατί έχουμε αυτά τα περιστατικά. Είναι η ποικιλομορφία  του πληθυσμού, είναι η έλλειψη προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες, είναι ότι για να τελεσφορήσει ένα αίτημα παρεμβάλλονται πέντε και έξι γραφεία που είναι πολύ δύσκολο για κάποιον ασθενή να ακολουθήσει αυτήν την διαδικασία, είναι η ελλιπής ενημέρωση και χρειάζεται να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, όλα αυτά καταγράφονται  στο πλαίσιο του προγράμματος  έτσι ώστε να δοθεί αμέσως μετά η δική μας άποψη, καταγραφή με επιστημονική έρευνα το τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα στην περιοχή».

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών λειτουργεί  εδώ και δυο χρόνια μέσα  στο  Θεαγένειο νοσοκομείο   και εξυπηρετεί την περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους όμορους νομούς .

«Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά καθώς στους έξι μήνες πιλοτικής λειτουργίας του εξυπηρετηθήκαν περισσότεροι από 700 ασθενείς»,  είπε η κ. Μπίστα, υποστηρίζοντας  πως «στην ελληνική επικράτεια εάν δεν έχεις μια πιστοποίηση αυτής  της αναπηρίας δεν μπορείς να διεκδικήσεις οτιδήποτε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος