Πρώτη ενδοσκοπική επέμβαση εγκεφάλου σε βρέφος 7 μηνών στην Αλεξανδρούπολη

Την πρώτη ενδοσκοπική επέμβαση εγκεφάλου σε βρέφος 7 μηνών με εγκυστωμένο υδροκέφαλο, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης η Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική κλινική υπό την διεύθυνση του Επίκουρου Καθηγητή Νευροχειρουργικής-Παιδονευροχειρουργικής του ΔΠΘ, Μαυρίδη Ιωάννη.

«Για πρώτη φορά στο ΠΓΝΑ και στην Θράκη καταφέραμε να κάνουμε μια ενδοσκοπική επέμβαση εγκεφάλου σε ένα βρέφος 7 μηνών μια πολύ δύσκολη μορφή υδροκεφάλου. Το βρέφος ανάρρωσε πολύ καλά από το χειρουργείο και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Συγκεκριμένα μπήκαμε μέσα σε χώρους του εγκεφάλου με την κάμερα και τα αντίστοιχα λεπτεπίλεπτα εργαλεία που συνοδεύουν την ενδοσκοπική νευροχειρουργική, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάποιες μεμβράνες που δημιουργήθηκαν παθολογικά μέσα στον εγκέφαλο του μωρού ώστε να αντιμετωπιστεί το δύσκολο αυτό πρόβλημα», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Μαυρίδης και τόνισε:

«Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αν σκεφτείτε ότι δεν ήταν εξοικειωμένο ούτε το προσωπικό, ούτε οι συνάδελφοι μου για τις επεμβάσεις αυτές, παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε χωρίς προβλήματα και θεωρώ ότι στο μέλλον θα είναι πολύ συχνότερες τέτοιες επεμβάσεις στο νοσοκομείο μας».

Όπως εξήγησε «στόχος της συγκεκριμένης επέμβασης που ήταν κάποιοι παθολογικοί χώροι που σχηματίστηκαν μέσα στον εγκέφαλο του μωρού να μπορέσουν να επικοινωνήσουν. Φανταστείτε έναν διάδρομο που ενώ φυσιολογικά ήταν διάδρομος ξαφνικά απέκτησε πολλά δωμάτια. Εμείς ανοίξαμε αυτά τα δωμάτια και ξαναέγινε διάδρομος, έτσι ώστε να μπορεί το υγρό που υπάρχει μέσα στον εγκέφαλο να κυκλοφορεί σε όλους αυτούς τους χώρους και αυτό το πετύχαμε και ευτυχώς το μωράκι το ανέχτηκε καλά, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, ούτε διεγχειρητικά, ούτε μετεγχειρητικά».

«Ήταν μια σημαντική στιγμή για το Π.Γ.Ν.Α, αλλά και για την κλινική μας και αυτό σημαίνει ότι, μπορούμε πλέον εδώ να έχουμε την δυνατότητα να γίνονται ενδοσκοπικές επεμβάσεις του εγκεφάλου και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μέχρι τώρα οι ασθενείς αναγκάζονταν να πάνε σε άλλες πόλεις με πλησιέστερη την Θεσσαλονίκη», κατέληξε ο διευθυντής Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής-Παιδονευροχειρουργικής του ΔΠΘ κ. Μαυρίδης Ιωάννης, ευχαριστώντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, το τμήμα Αναισθησιολογίας, το προσωπικό του χειρουργείου καθώς και την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου για την πολύτιμη συνδρομή τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος