Στην τελική ευθεία το έργο υπογειοποίησης αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Πέπλου Κήπων (ηχητικό)

Λύση στην άρδευση 8.000 στρεμμάτων γης στην περιοχή Πέπλου Κήπων αναμένεται να δώσει η κατασκευή του υπόγειου αρδευτικού μετα την ηλεκτρονική υποβολή από τον δήμο Αλεξανδρούπολης στο μέτρο 4.3.1. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων της μελέτης κατασκευής του.

Την εξέλιξη αυτή δημοσιοποίησαν με ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς τομέα Δημήτρης Κολγκιώνης και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και του ΤΟΕΒ Φερών Πέπλου Κώστας Αλεξανδρής.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Αλεξανδρής ανέφερε ότι «η κατάσταση του ΤΟΕΒ ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με την ανάληψη της διαχείρισης του γι’ αυτό και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε νέες μελέτες που θα οδηγούσαν στην δημιουργία νέων δικτύων που θα εκσυγχρόνιζαν τον τρόπο καλλιέργειας. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν ήρθαμε, σε επαφή με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και συγχρηματοδοτήσαμε τη δράση αυτή. Επιλέγουμε την αυτοχρηματοδότηση για συντομία χρόνου και σωστό αποτέλεσμα».

Στην τελική ευθεία το έργο υπογειοποίησης αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Πέπλου Κήπων (ηχητικό)

Σύμφωνα με την μελέτη πρόκειται να κατασκευασθεί ένα σύγχρονο δίκτυο άρδευσης που θα παρέχει οικονομία στη χρήση του νερού με το χαμηλότερο κόστος για τους αγρότες. Μέσα από μια σύγχρονη υπογειοποίηση ο κάθε παραγωγός θα έχει κάρτα για να χρησιμοποιεί το νερό μες από ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα.

Το έργο θα καλύπτει έκταση 8.000 στρεμμάτων ενώ ήδη δρομολογείται και η χρηματοδότη μιας νέας μελέτης για ένα καινούργιο αρδευτικό αντλιοστάσιο .Το έργο αυτό θα είναι δυναμικότητας 25.000 κυβικών και πρόκειται να αρδεύει περί τα 100.000 στρέμματα στην περιοχή Πέπλου αλλά το νερό θα φτάνει μέχρι και τα Λουτρά.

Αν όλα πάνε καλά με το ΥΠΑΑΤ ευελπιστούν να πάρουν την έγκριση σε 3 με 4 μήνες οπότε ακολουθεί η δημοπράτηση του έργου.

Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κολγκιωνη σε στοιχεία που δημοσιεύει για το έργο αναφέρει ότι : Το έργο εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου δικτύου περιλαμβάνει κυρίως την πλήρη αντικατάσταση των κρουνών υδροληψίας με νέους κρουνούς εφοδιασμένους με υδρόμετρα και ρυθμιστές παροχής και πίεσης, καθώς και την αντικατάσταση τμήματος του κεντρικού αγωγού που είναι σε κακή κατάσταση και παρουσιάζει συχνά προβλήματα λειτουργίας.

Αντίστοιχα η επέκταση του δικτύου αφορά σε πρόσθετους κεντρικούς αγωγούς και κλάδους αυτών για την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη της προς άρδευση περιοχής με κλειστό αρδευτικό δικτύου (πλην της περιοχής).

Το σύνολο των νέων αγωγών διανομής είναι από πολυαιθυλένιο HDPE-12,5 Ατμ διατομής Φ110-Φ355 σε συνολικό μήκος 9.000μ, ενώ οι κεντρικοί αγωγοί μεταφοράς νερού ή αντικαταστάσεις υφιστάμενων κεντρικών αγωγών θα κατασκευαστούν από ελατό χυτοσίδηρο DI διατομής D250-800 σε ολικό μήκος 2.927 μ.

Ακόμα το νέο δίκτυο διαθέτει δικλείδες ελέγχου και εκκένωσης, αντιπληγματικές βαλβίδες σε χαρακτηριστικές θέσεις, αερεξαγωγούς, φρεάτια των υδραυλικών συσκευών και σώματα αγκύρωσης των αγωγών. Τέλος το δίκτυο (υφιστάμενο και νέο) θα διαθέτει 191 υδροστόμια τύπου Schlumberger τύπου A και 25 υδροστόμια τύπου Β διατομής Φ65 ή Φ100 αντίστοιχα εφοδιασμένα με υδρόμετρο, περιοριστή παροχής και ρυθμιστή πίεσης.

Σημειώνεται ότι το πιεστικό αντλιοστάσιο το οποίο τροφοδοτείται από την κεντρική διώρυγα Δ1 του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου είναι πλήρως λειτουργικό και υπερεπαρκές σε δυναμικότητα αντλιών για το σύνολο της περιμέτρου των έργων, οπότε δεν προγραμματίζεται καμία επέμβαση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος