Στα Δίκαια Έβρου ο βορειότερος σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου – Πολύτιμος βοηθός των αγροτών (ηχητικό)

Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε η πρόταση από τον καθηγητή Φυσικής του Λυκείου Δικαίων Σταύρου Κουκιόγλου προς τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο και τον υπεύθυνο εγκαταστάσεων Αθανάσιο Καραγιάννη για την δημιουργία ενός μετεωρολογικού σταθμού στα Δίκαια.
Υπήρχε διαθέσιμος χώρος στην αυλή του σχολείου η οποία πλέον θεωρείται υπεραρκετή για τα είκοσι παιδιά που φιλοξενεί το σχολείο και η πρόταση βρήκε άμεση αποδοχή ώστε στις 17 Ιανουαρίου έγινε η εγκατάσταση των οργάνων μέτρησης του σταθμού.

Είναι ο βορειότερος σταθμός της χώρας δηλώνει ικανοποιημένος ο διευθυντής του Λυκείου Δημήτρης Τσάμογλου ενός σύγχρονου σταθμού ο οποίος πραγματοποιεί μετρήσεις ανά πέντε λεπτά, όλο το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Οι μετρήσεις αφορούν την θερμοκρασία , υγρασία, σημείο δρόσου, βαρομετρική πίεση ταχύτητα και φορά ανέμων, ποσότητα βροχόπτωσης σε χιλιοστά ανά ώρα. Οι μετρήσεις αυτές φαίνονται ζωντανά αν επισκεφθεί κανείς τη σελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου επιλέγοντας τον Μετεωρολογικό σταθμό των Δικαίων.

Ο σταθμός θα εκσυγχρονίζεται συνεχώς σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του κ. Τσάμογλου στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, την Άνοιξη πρόκειται να εγκατασταθεί μηχάνημα μέτρησης ποσότητας χιονόπτωσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι μετρήσεις αυτές θα είναι πολύ χρήσιμες και για τους αγρότες της περιοχής αφού σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων πχ βροχοπτώσεων, οι αγρότες της περιοχής Τριγώνου θα έχουν την δυνατότητα να παίρνουν βεβαιώσεις τις οποίες θα καταθέτουν στον ΕΛΓΑ ή όπου αλλού χρειασθεί ως αποδεικτικό στοιχείο για τις αποζημιώσεις τους.

Στα άμεσα σχέδια της διεύθυνσης των σχολείων της περιοχής είναι η αποστολή αιτήματος για την δημιουργία μετεωρολογικού σταθμού πρόγνωσης καιρικών φαινομένων και στα Δίκαια.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό η ΕΜΥ στην επίσημη σελίδα της παρουσιάζοντας την έναρξη λειτουργίας του σταθμού αυτού ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν και υποστήριξαν την εγκατάσταση αυτή ήτοι: τον καθηγητή Φυσικής Σταύρο Κουκιόγλου, τον διευθυντή του Λυκείου Δημήτρη Τσάμογλου και την διευθύντρια του Γυμνασίου Δικαίων Χρυσαφένια Καλαμαρά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος