ertnews.gr

Σουφλί: Δηλητηριασμένος βρέθηκε ο Μαυρόγυπας «Έλενα»

Αυξομειώνεται ο αριθμός σπάνιων πτηνών
15/03 09:35
Σουφλί: Δηλητηριασμένος βρέθηκε ο Μαυρόγυπας «Έλενα»

Δηλητηριασμένος από δόλωμα, βρέθηκε ένας Μαυρόγυπας, στην περιοχή της Νίψας του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Σουφλί: Δηλητηριασμένος βρέθηκε ο Μαυρόγυπας «Έλενα»

Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα και προστατευόμενα είδη γύπα, που παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στο Εθνικό Δάσος Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμης, το οποίο αποτελεί την μόνιμη αναπαραγωγική αποικία του σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Ο πληθυσμός του σήμερα, εκτιμάται σε 30 με 35 ζευγάρια, δηλαδή περίπου 120 άτομα.

Στο σπάνιο αρπακτικό που είχε γεννηθεί το 2014 και δύο χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2016, του είχε τοποθετηθεί δορυφορικός πομπός και ετικέτα σήμανσης από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, είχε ονομαστεί « Έλενα». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τον Μάιο του 2017, ο Μαυρόγυπας «Έλενα», σύμφωνα με την παρακολούθηση μέσω του δορυφορικού πομπού, είχε καταγράψει «μια εντυπωσιακή πορεία σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο, φτάνοντας μέχρι τα Καρπάθια όρη, παρέχοντάς πολύτιμες πληροφορίες για τη βιολογία και τη συμπεριφορά του είδους σε νεαρή ηλικία», αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης.

Τα στοιχεία για τους αριθμούς των δύο σπάνιων ειδών γύπα που βιούν στο δάσος, δείχνουν αυξομειώσεις. Ενθαρρυντικότερα είναι αυτά που αφορούν τον Μαυρόγυπα, ο οποίος από τη δεκαετία του ’80 , που είχε καταγεγραμμένα 10 ζευγάρια, μέχρι σήμερα, τα έχει αυξήσει στα 30-35, ενώ ο αποδημητικός Ασπροπάρης , σήμερα αριθμεί μόλις τρία ζευγάρια, από τα 10 που ήταν καταγεγραμμένα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 . «Η αύξηση του αριθμού τους είναι σταδιακή αλλά αργή , ενώ η μείωση δραματική» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, η υπεύθυνη του Τμήματος Παρακολούθησης Επόπτισης και Εφαρμογών του Φορέα Διαχείρισης, Σύλβια Ζακκάκ. «Αυτό σημαίνει ότι το κάθε είδος έχει διαφορετική εξέλιξη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες, ανάγκες και απειλές που δέχεται». « Ο Μαυρόγυπας βρίσκεται υπό προστασία όλο το χρόνο στη Δαδιά, ενώ ο Ασπροπάρης μπορεί να φτάσει μέχρι το Σουδάν, εκτεθειμένος σε πολλούς κινδύνους» σημείωσε η κ. Ζακκάκ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Φορέα, ο οποίος διαθέτει Μονάδα Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF Ελλάς, με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, «συνολικά 28 δορυφορικοί πομποί έχουν τοποθετηθεί σε Μαυρόγυπες από το Φορέα Διαχείρισης τα τελευταία δύο χρόνια, με σκοπό την ακριβή παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών, την καταγραφή των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν και την διερεύνηση των αιτιών θανάτου τους. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις και σοβαρές επιπτώσεις στην άγρια ζωή. Εξαιτίας της καταστροφικής επίδρασης σε πολλά είδη άγριας πανίδας η τοποθέτηση και διασπορά κάθε τοξικής ουσίας έχει απαγορευτεί από το 1981».

Τέλος σχολιάζοντας την έλευση των αποδημητικών πουλιών στη Δαδιά, διευκρίνισε ότι φέτος παρατηρείται λίγο νωρίτερα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο ή να αποτελεί σπάνιο φαινόμενο.

Συνέντευξη- Σύνταξη :Δήμητρα Παρασκευοπούλου
Φωτογραφίες: Εθνικός Φορέας Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version