Σε Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο η Λίνα Μενδώνη (ηχητικό)

Την Αλεξανδρούπολη και το Διδυμότειχο πρόκειται να επισκεφθεί το διήμερο 25 και 26 Ιουνίου η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Αυτό ανακοίνωσε, σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η υπουργός πολιτισμού, με αφορμή την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ. Μετά από μια δύσκολη πενταετία, που ακολούθησε την πυρκαγιά του 2017 και στην οποία έγινε μεγάλη προσπάθεια για την εκπόνηση μιας πιο σύνθετης μελέτης -από την προηγούμενη- μέσω του ΕΜΠ, για ένα πολύ δύσκολο μνημείο όπως ανέφερε. «Η οποία μελέτη μας επιτρέπει να έχουμε ορισμένες λεπτομέρειες σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής, ώστε στη συνέχεια να εκπονηθούν τα τεύχη δημοπράτησης…».

«Θέλω για άλλη μια φορά να δω από κοντά την κατάσταση, που επικρατεί στο Τέμενος Βαγιαζήτ και πιστεύω ότι μέχρι τότε θα μπορούμε να πούμε πως ακριβώς θα δρομολογήσουμε την αποκατάσταση από άποψη πόρων. Είναι ένα σημαντικό Μνημείο και η πόλη πρέπει να το δει αποκαταστημένο το συντομότερο δυνατό» τόνισε με έμφαση.

Σε Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο η Λίνα Μενδώνη (ηχητικό)

Ήδη η κ Μενδώνη επεξεργάζεται το πρόγραμμα με τους συνεργάτες της, ώστε να μπει ο βηματισμός, τον οποίο -όπως επισήμανε- θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος του μήνα ταυτόχρονα με την ημερομηνία έναρξης των εργασιών.

Πάντως, επανέλαβε για άλλη μια φορά, ότι εδώ και δεκαετίες, όταν είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις, το ΥΠΠΟ ήταν σαφώς προσανατολισμένο στην πολιτιστική χρήση και αξιοποίηση του Μνημείου και σαν τέτοιο θα αποδοθεί στην πόλη και τους πολίτες του, πάντα με την φυσιογνωμία που το γνωρίζαμε, αφού όπως επισήμανε «το ΥΠΠΟ με βάση το θεσμικό πλαίσιο, που το διέπει έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία και στις ποσότητες των υλικών, αλλά και στους τρόπους αποκατάστασης του». Εκεί όπως εξηγεί οφείλονταν και η δυσκολία της μελέτης, που είχαμε αναθέσει διότι θέλαμε να αποκατασταθεί όπως το ξέραμε.

Η κυρία Υπουργός Πολιτισμού στις 25 Ιουνίου θα παραστεί στα εγκαίνια έναρξης λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος