Σχεδόν 11.000 Νανόκυκνοι καταγράφηκαν στο Δέλτα του Έβρου

Ρεκόρ Νανόκυκνων περίπου 11.000 που ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα του Έβρου κατέγραψε πρόσφατα το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης συμμετέχοντας στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων (ΜΕΚΥΠ), οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε η μέτρηση και στο Τουρκικό Τμήμα του Δέλτα Έβρου από Τούρκους ορνιθολόγους. Με αυτό τον τρόπο αποτιμάτε η συνολική αξία του Δέλτα Έβρου για την ορνιθοπανίδα και στα δύο τμήματα.

Οι ΜΕΚΥΠ γίνονται κάθε χρόνο σε περισσότερες από εκατό χώρες, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος καταγραφών, της οργάνωσης Wetlands International, εδώ και πενήντα χρόνια.

Ο φορέας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης ,σημειώνει πως ” Μεγάλοι και αυξανόμενοι πληθυσμοί Νανόκυκνων ξεχειμωνιάζουν στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα και μετακινούνται ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Σύνηθες φαινόμενο είναι να τρέφονται τις πρωινές ώρες στα ριζοχώραφα της Τουρκίας και να επιστρέφουν στην Ελλάδα κατά τις απογευματινές ώρες για την κούρνια τους, αν και αρκετές ημέρες, κυρίως όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα τους παρατηρούμε στο Ελληνικό τμήμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.”

Την ίδια συμπεριφορά με τους Νανόκυκνους παρουσιάζουν και αρκετά άλλα είδη με κυριότερα αυτών τα αγαπημένα σε όλους Φοινικόπτερα (Φλαμίνγκο) και τις Ψαλίδες όπου καταγράφηκαν πάνω από 5.000 και 3.500 άτομα αντίστοιχα.

Σημαντική και για ακόμα μια χρονιά η παρουσία των Νανόχηνων, οι οποίες παρατηρούνται αποκλειστικά στα λιβάδια του Δυτικού Δέλτα. Από αρπακτικά, παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων Στικταετοί, Τσίφτηδες, Θαλασσαετός, Καλαμόκιρκοι, Γερακίνες. Καταμετρήθηκαν πάνω από 50.000 πάπιες με πολυπληθέστερα είδη τις Πρασινοκέφαλες, τα Σφυριχτάρια, τα Κιρκίρια, τις Χουλιαρόπαπιες, και τις Βαρβάρες.

Αρκετά τα παρυδάτια, οι ερωδιοί, οι κορμοράνοι, οι Λαγγόνες και οι πελεκάνοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος