Ροδακινοπαραγωγοί Έβρου: Ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον με την δημιουργία του φράχτη κατά μήκος του ποταμού

Την ένταξη του νομού Έβρου στις αποζημιώσεις μέσω “de minimis” των ροδακινοπαραγωγών της περιοχής   αιτείται μέσω κοινοβουλευτικής αναφοράς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο  Γεωργαντά,  ο βουλευτής Έβρου Α. Δημοσχάκης . Το θέμα αναδεικνύεται μετα από επιστολή της Αγροτικής  Εταιρικής Σύμπραξης Θράκης  με έδρα το Τυχερό  και αφορά παραγωγούς από όλο τον Έβρο, ο οποίος  απουσιάζει από την απόφαση του Υπουργείου για την σχετική αποζημίωση.

Σήμερα στην περιοχή από τους Κήπους μέχρι την Λυκόφη καλλιεργούνται περί τα 370 στρέμματα ροδάκινου προς κονσερβοποίηση και άλλα 80 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας. Επίσης στην ίδια περιοχή καλλιεργούνται άλλα 55 στρέμματα επιτραπέζια ροδάκινα και 40 στρέμματα βερίκοκα.

Ο Αντιπρόεδρος της ΑΕΣ Θράκης Αθανάσιος Μαλτεπιώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ανέφερε ότι υπάρχει μια καλή συνεργασία με την εταιρεία VENUS GROWERS Ημαθίας την μεγαλύτερη Συνεταιριστική Οργάνωση της χώρας διασφαλίζοντας έτσι το προϊόν που παράγουν με ικανοποιητικές τιμές. Σύμφωνα με αυτό πέρυσι τα ροδάκινα για κονσέρβα πουλήθηκαν προς 0,32 λεπτά του ευρώ  το κιλό και τα επιτραπέζια από 0,80 μέχρι 0,90 λεπτά.

Η καλλιέργεια αυτή ξεκίνησε το 2012 με καταστροφικές επιπτώσεις στην παραγωγή λόγω των πλημμυρών, σταμάτησε για ένα διάστημα για να ξεκινήσει το 2018 με νέα διάθεση. Τώρα οι ελπίδες στηρίζονται στα έργα περίφραξης κατά μήκος του ποταμού κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση των εκτάσεων, θα κρατήσει τον κόσμο που ασχολείται με την γη και ίσως φέρει πίσω όσους έφυγαν τα τελευταία 20- 25 χρόνια κυρίως αγρότες και όσους έστηναν επιχειρήσεις γύρω  από τον αγροτικό τομέα.

Ο κάμπος είναι εύφορος“, τονίζει ο κ. Μαλτεπιώτης, “μπορούν να μπουν και άλλες καλλιέργειες όπως αμπέλια με μεγάλη δυνατότητα απόδοσης και χαμηλό κόστος παραγωγής. Η  καλλιέργεια αυτή πρέπει να στηριχθεί όπως και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτήν μέσω σχετικών προγραμμάτων που θα βγουν σε λίγο καιρό. Όταν τελειώσει ο φράχτης είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα πολύ καυτερό μέλλον όσοι ζούμε εδώ και όσοι θα έρθουν“.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μαλτεπιώτης, στα 5 χρόνια καλλιέργειας ροδακίνων στην περιοχή φέτος η παραγωγή θα κυμανθεί από 1000 -1500 τόνους. Αυτό οφείλεται στα πολύ εύφορα εδάφη που έχουμε με απόδοση που μπορεί να φθάσει τους 6-7 τόνους ανά στρέμμα.

Πάντως Βούλγαροι συνεχίζουν να απασχολούνται ως εργατικό δυναμικό στις συγκεκριμένες καλλιέργειες, αφού η προσπάθεια έλευσης ομογενών από την Ουκρανία, όπως επισήμανε, δεν είχε αίσιο τέλος με την χώρα αυτή να διαλύεται και τους κατοίκους της να σκορπίσουν στους πέντε ανέμους.

Αθανάσιος Μαλτεπιώτης Αντιπρόεδρος Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θράκης (ΑΕΣ) Θράκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος