Ρ. Γκουτιέρες: Χρειαζόμαστε ποιοτική δημοσιογραφία

«Τα ΜΜΕ είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας μας. Εάν καταρρεύσουν αυτά, εάν κλείσουν αυτά οδηγούμαστε σε κίνδυνο για την ίδια την Δημοκρατία, κίνδυνο για την πολυφωνία, κίνδυνο για την ενημέρωση μας» σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο επ. καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, με θέμα «Πρακτικές Εγγραμματισμού-αλλάζοντας τη σχέση κοινού και ΜΜΕ.»
Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, (ΕΣΗΕΜΘ) το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και η Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Ελλάδα και είχε σαν στόχο την εκπαίδευση του κοινού στην αναγνώριση και τη διαχείριση του αξιόπιστου ενημερωτικού περιεχομένου .

«Είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο,» είπε ο κ. Παναγιώτου και πρόσθεσε:«αυτό που κάνουμε ως Τμήμα Δημοσιογραφίας είναι εκτός από το να δουλέψουμε με τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχει κάποιος για να μπορέσει να επαληθεύσει την είδηση ,είναι να μπορέσουμε ουσιαστικά να εκπαιδεύσουμε το κοινό να του δείξουμε με ποιους τρόπους ,με ποια εργαλεία και τεχνικές μπορούμε μόνοι μας να αυτοπροστατευτούμε.»
Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για να επιτευχθεί αυτό. «Η μια και κυριότερη,» όπως είπε « είναι να εμπιστευτούμε ξανά τα επώνυμα ΜΜΕ. Επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση εάν δεν πληρώσουμε για αυτήν και δεν μπορεί να ζητάμε έγκαιρη ενημέρωση όταν ταυτόχρονα αναζητούμε την δωρεάν αντιγραφή.»

« Στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ανησυχούμε πραγματικά για την τρέχουσα πολιτική ανταπόκρισης, σε όλη την Ευρώπη, στη διάδοση των λεγόμενων «ψευδών ειδήσεων ,» ανέφερε σε μήνυμα που απέστειλε ο γενικός γραμματέας Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Ρικάρντο Γκουτιέρες, υπογραμμίζοντας πως «κατά την γνώμη μας ,το καλύτερο αντίδοτο απέναντι στην παραπληροφόρηση είναι η ποιοτική, δεοντολογικά συνεπής δημοσιογραφία και η παιδεία στα μέσα.»
«Η λογοκρισία είναι σε κάθε περίπτωση λάθος στρατηγική .Είναι αναποτελεσματική, είναι αντιπαραγωγική και είναι επικίνδυνη για την Δημοκρατία,» είπε ο γενικός γραμματέας Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και τόνισε πως «αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη υποστήριξη στους δημοσιογράφους και ποιοτική δημοσιογραφία.»

«Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε το κοινό και να δείξουμε εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες της ενημέρωσης,» σημείωσε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Νίκος Σπιτσέρης ,ενώ την άποψη ότι, δεν υπάρχει κοινό άμοιρο ευθυνών για τα Fake news ,υποστήριξε η Σίσσυ Αλωνιστιώτου, δημοσιογράφος Media Literacy Institute.

« Μέσα από ένα σχήμα, δημοσιογράφοι, ερευνητές ,και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι επιχειρούμε να θέσουμε τα κατάλληλα ερωτήματα, ώστε να καταφέρουμε μακροπρόθεσμα έστω να θωρακίσουμε το κοινό έναντι δυο βασικών φαινομένων. Έναντι των φαινομένων που ονομάζουμε ψευδείς ειδήσεις η παραπληροφόρηση, και κυρίως έναντι της ανάγκης να εκπαιδευτεί και το ίδιο το κοινό πλέον (που μπαίνει σε θέση παραγωγού ενημέρωσης)στους τρόπους με τον οποίο το υλικό που μοιράζεται στην διαδικτυακή τους ζωή να έχει ένα μίνιμουμ προδιαγραφών αξιοπιστίας,» είπε διευθυντής της ΕΣΗΕΜΘ Γιάννης Κατσιφός.
Όπως εξήγησε «το μεγάλο στοίχημα για τους δημοσιογράφους είναι να ανακτήσουν την σε πολύ μεγάλο βαθμό μειωμένη εμπιστοσύνη του κοινού και κυρίως να συνεργαστούν μαζί του ώστε να γίνει ένα κοινό μέτωπο, ώστε να σχηματισθεί ένα «οικοσύστημα» ενημέρωσης που θα διασφαλίζει ότι, το υλικό το οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε έχει τις προδιαγραφές.»
«Η συζήτηση πλέον έχει πάρει διαστάσεις ενός πολιτικού φαινομένου το οποίο αντιμετωπίζεται και από την ίδια την Ε.Ε και αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει απ΄ όλους αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπισθεί,» κατέληξε ο κ. Κοτσιφός.

Συντάκτης: Όλγα Ορφανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος