Προβληματισμός στους ΕΠ.ΟΠ. από την αυτεπάγγελτη αποστρατεία στα 50 έτη – Επιστολή στον ΥΠ.ΕΘ.Α

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε χιλιάδες Επαγγελματίες Οπλίτες που υπηρετούν στις Ένοπλες δυνάμεις, λόγω της αυτεπάγγελτης αποστρατείας τους στα 50 έτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συντάξεις και τις αποδοχές τους.

Αυτό εκφράζει  σε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους βουλευτές της περιφέρειας, η Ένωση Στρατιωτικών ΑΜΘ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΑΜΘ Νίκος Παναγιωτίδης στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η διάταξη του 74 προέβλεπε στους υπαξιωματικούς που φθάνουν το 50 έτος της ηλικίας να αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα. Τότε τα όρια ήταν διαφορετικά στα 25 -30 χρόνια συνταξιοδοτούνταν σήμερα τα χρόνια αυξήθηκαν στα 35 – 40.

Οι ΕΠΟΠ όμως στο 50ο έτος της ηλικίας τους έχουν μόνο 22 χρόνια υπηρεσίας και καλούνται να αποστρατευθούν χωρίς να καλύπτουν τις προϋποθέσεις, κάτι που δεν ισχύει για τους Εθελοντές Μακράς θητείας για τους οποίους το 2019 καταργήθηκε το όριο των 50 χρόνων.

Με βάση τα δεδομένα αυτά σε δυο χρόνια η πρώτη φουρνιά των πενηντάρηδων ΕΠ.ΟΠ. δεν θα έχει  συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια συνταξιοδότησης.

Η πρόσφατη δήλωση του Υφ. Εργασίας Πάνου Τσακλόγου στη Βουλή ότι οι ΕΠΟΠ θα δικαιούνται σύνταξη στα 50 και όχι στα 60 όπως ορίζει ο ΕΦΚΑ, πυροδότησε την ανησυχία Όπως αναφέρουν οι στρατιωτικοί της ΕΣΠΕΑΜΘ, “αν αυτό γίνει πράξη θα φέρει στα κάγκελα 20.000 επαγγελματίες Οπλίτες που θα είναι άνεργοι, μεγάλο μέρος των οποίων ζει και εργάζεται στον Έβρο”.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), σε πλήρη εναρμόνιση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), ζητούν την  άμεση αναθεώρηση της σχετικής διάταξης, εισηγούμενοι στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα εξής:

α.  Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και όσοι υπαξιωματικοί ΕΠ.ΟΠ. επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών και έως την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους.

β.  Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.

Επόμενες κινήσεις της ΕΣΠΕΑΜΘ οι συναντήσεις με  όλους τους βουλευτές της περιφερείας από τους οποίους θα ζητήσουν την ενεργό συμπαράσταση τους.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτίδη στον παρακάτω σύνδεσμο:

Νίκος Παναγιωτίδης, πρόεδρος της ΕΣΠΕΑΜΘ

Η επιστολή:

ΕΣΠΕΑΜ/Θ: Συνταξιοδότηση Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) – Θεματική Επιστολή προς Βουλευτές Περιφέρειας ΑΜΘ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος