Δεκατρείς μαθητές του Γενικού Λυκείου Τυχερού, του πιο ολιγάριθμου σχολείου στον Έβρο, αποτελούν την ομάδα EPAS, με την οποία συμμετέχουν «στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης».
Μέσω της δράσης αυτής πολίτες συζητούν και προτείνουν μέσω μιας πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας, τρόπους για το μέλλον της Ευρώπης. Οι προτάσεις αυτές συγκεντρώνονται μεταφράζονται στις βασικές γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργούν ως οδηγός για να μπορέσει κανείς να θέσει τους στόχους του μέλλοντος της Ευρώπης.
Μέσω του προγράμματος αυτού και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων η ομάδα του ΓΕΛ Τυχερού, πρότεινε την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίηση των ρούχων.
Ο υπεύθυνος καθηγητής του προγράμματος κ .Τσαπάνης Χρήστος, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, τόνισε ότι η ομάδα του πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να οργανωθούν δίκτυα σε εθνικό επίπεδο, ώστε τα ρούχα, που δεν χρησιμοποιούνται πια, να μην καταλήγουν στις χωματερές.
Οι μαθητές, χωρισμένοι σε επιμέρους ομάδες, διερεύνησαν τα δεδομένα που αναφέρονται:
1. στον όγκο των παραγόμενων απορριμμάτων που εντάσσονται στην κατηγορία των ενδυμάτων,
- στις μη ανανεώσιμες πηγές που καταναλώνονται για τις ανάγκες της βιομηχανίας ρούχων,
- στην απουσία εκτεταμένων και οργανωμένων δικτύων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης ενδυμάτων, που οι καταναλωτές δεν επιθυμούν πια να χρησιμοποιήσουν.
Έτσι, σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο αλλά και με μια μη κερδοσκοπική εταιρεία συγκεντρώθηκαν από την περιοχή Τυχερού ρούχα, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση τους.
Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρθηκε, θα ήταν χρήσιμο να οριστεί Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης ή της ανακύκλωσης παλαιών ενδυμάτων.
Παραθέτουμε την σχετική πλατφόρμα:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος