“Πέντε-Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης”: Σήμερα η πρεμιέρα της ταινίας σημείο αναφοράς για την Θράκη

Στην Αλεξανδρούπολη γίνεται αυτή την ώρα η επίσημη πρεμιέρα της ιστορικής ταινίας του Βασίλη Τσικάρα «Πέντε Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης».

Μετά  από αρκετά χρόνια προσμονής, προσπάθειών και γυρισμάτων η ταινία  είναι προγραμματισμένο να προβληθεί στις 4 το απόγευμα στον κινηματογράφο Ηλύσια για χορηγούς και προσκεκλημένους  και στις 7 μμ. για το κοινό .

“Πέντε-Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης”: Σήμερα η πρεμιέρα της ταινίας σημείο αναφοράς για την Θράκη
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΡΑΣ, Σκηνοθέτης

«Στα  11 χρόνια που κάνω κινηματογράφο είναι η πρώτη φορά που τα έχω δει όλα! Πολλές φορές αν είσαι άνθρωπος που πιστεύεις βρίσκεσαι αντιμέτωπος με κάποιες δυσκολίες τις οποίες εγώ είχα σε μεγάλο βαθμό. Όμως πέρα από αυτό, είδα και πολύ αγάπη», θα δηλώσει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο σκηνοθέτης της ταινίας Βασίλης Τσικάρας.

Πρόκειται για μια ιστορική ταινία που αναφέρεται και στους Πέντε Νεομάρτυρες της Σαμοθράκης, μια ταινία στην οποία έχουν ενταχθεί και 4-5 ήρωες της Θράκης για να δοθεί το ερέθισμα, όπως τονίζει, στους ιστορικούς να βασισθούν στην ταινία, να συνεχίσουν την έρευνα τους και οι νέες γενιές να αναρωτηθούν τι έγινε εκείνη την περίοδο στην περιοχή αυτή.

Ένα αξιόλογο καστ ηθοποιών παίρνει μέρος στην ταινία αυτή τα γυρίσματα της οποίας ξεκίνησαν  από το Σουφλί και προς τα νότια του Νομού, όπως Λουτρά, Απαλός,  Νίψα, Νέα Μάκρη και αλλού.

Όλοι σχεδόν οι ηθοποιοί βρίσκονταν χθες στην Αλεξανδρούπολη λόγω όμως των σημερινών απεργιακών κινητοποιήσεων δεν παρέμειναν διότι θα καθυστερούσαν αρκετά και δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο κινηματογράφος Ηλύσια υπόσχεται να επιμηκύνει το δεκαήμερο προβολών του ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κοινού, ενώ αναμένεται σύντομα και η διανομή της  ταινίας σε Ορεστιάδα Κομοτηνή Ξάνθη κλπ.

Σύμφωνα με την υπόθεση η ταινία αναφέρεται στην θυσία των Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης, ενώ πριν από  αυτό 5 δημογέροντες του νησιού αποφασίζουν να διώξουν τον Τούρκο εφοριακό δίνοντάς 3 μήνες ελεύθερης ζωής στο νησί. Ο κόσμος αντιδρά και διώχνει την Τουρκική διοίκηση .Αυτό δεν διαρκεί πολύ αφού στο τέλος Αυγούστου ο Τουρκικός στρατός επιστρέφει  και γίνεται το Ολοκαύτωμα ης Σαμοθράκης.

Η πλοκή της ταινίας ξεκινά από μια περίεργη συζήτηση που έχει ένας περαστικός με τον προϊστάμενο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του νησιού.

Η ταινία ξεκινά από την Μάχη των Λαβάρων , το Σαλτίκιοι

Γνήσιος Θρακιώτης ο Βασίλης Τσικάρας τονίζει ότι «παραδίδουμε μια πολύ όμορφη ταινία στους Έλληνες, στη Θράκη μας, ώστε να έχουμε πλέον ένα σημείο αναφοράς για την Επανάσταση του 1821 την Θράκη και το Ολοκαύτωμα .»

Οι υποχρεώσεις του στέρησαν την δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά μέσω κάποιας ταινίας για τα 100χρονα της ιδιαίτερης πατρίδας του Ορεστιάδας,  αλλά φρόντισε να συνεισφέρει με την έκδοση ενός ιδιαίτερου λεξικού που σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει και θα περιλαμβάνει την ντοπιολαλιά της περιοχής έτσι όπως την γνώρισε ο πατέρας του ζώντας ακούγοντας και καταγράφοντας το λεξιλόγιο των παλιών Καραγατσιανών και Αδριανουπολιτων.

“Πέντε-Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης”: Σήμερα η πρεμιέρα της ταινίας σημείο αναφοράς για την Θράκη

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Νεοζηλανδό ηθοποιό Manu Bennett (Spartacus, Hobbit, Arrow) και τους Γιάννη Αϊβάζη, Βύρωνα Κολάση, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Καρμάτη, Μανώλη Σαββίδη, Αντώνη Σιώπκα, Κωνσταντίνο Καραθωμά και Σπύρο Μπιμπίλα.

Σε σημαντικούς ρόλους συναντάμε τους Κωνσταντίνα Μυλωνά, Κωνσταντίνο Λάγκο, Χρύσα Κοντογιώργου, Λευτέρη Δημηρόπουλο, Γεράσιμο Σοφιανό, Νίκο Πολοζιάνη, Γεωργία Μπιτάκου, Πέτρο Πέτρου, Σταύρο Δουκουζγιάννη, Χριστίνα Πιερή, Γιάννη Περδίκη, Δάνη Νικολαΐδη, Σταύρο Παρχαρίδη, Δημήτρη Τσιλινίκο, Βασίλη Τελίδη, Αριστείδη Σιναπίδη, Γιάννη Λαζαρίδη, Στέργιο Κωνσταντζίκη κ.ά. Guests: Πέτρος Ίμβριος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης

Σενάριο – σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας

Διευθυντής φωτογραφίας: Δημήτρης Σταμπολής

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΡΑΣ, Σκηνοθέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος