ertnews.gr

Ορεστιάδα: Στα «Αμπέλια» αναβιώνει «ο Τρύφωνας» στα Δίκαια

01/02 09:24
Ορεστιάδα: Στα «Αμπέλια» αναβιώνει   «ο Τρύφωνας» στα Δίκαια

Το έθιμο του «Τρύφωνα», για ακόμη μία χρονιά, αναβιώνει σήμερα στα Δίκαια του δήμου Ορεστιάδας.

Η ντυμένη με παραδοσιακές φορεσιές, πομπή του «Τρύφωνα», του προσώπου που σύμφωνα με την παράδοση , ανήμερα του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, αντί να τιμήσει τον άγιο προτίμησε να κάνει εργασίες στο αμπέλι του όπου και τραυματίστηκε , θα μεταφερθεί στην τοποθεσία «Αμπέλια», όπου και θα γίνει η αναβίωση της ιστορίας. Λίγο αργότερα η πομπή επιστρέφει στο χωριό και ακολουθεί λαϊκό γλέντι. Στο τέλος, γίνεται η κοπή της Βασιλόπιτας και αυτός που θα τύχει το φλουρί της, θα είναι ο «Τρύφωνας της επόμενης χρονιάς». Οι εκδηλώσεις εορτασμού στα Δίκαια, είναι διήμερες, ξεκινούν από το πρωί της παραμονής της γιορτής, αρχικά με τον στολισμό της άμαξας του «Τρύφωνα».

Η γιορτή , συγκεντρώνει κάθε χρόνο επισκέπτες από την περιοχή, ενώ τη διοργάνωση έχουν αναλάβει από κοινού οι Σύλλογοι , Γυναικών, αιμοδοτών, Αθλητικός «Ορφέας» και τα ΚΑΠΗ.

«Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Ρωμυλία. Οι νέοι του χωριού συμμετέχουν κάθε χρόνο και θέλουμε να το διατηρήσουμε» είπε στην ΕΡΑ Ορεστιάδας η γραμματέας του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορφέας» Δικαίων, Σμαράγδα Παρασχίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version