Το παραδοσιακό Θρακιώτικο έδεσμα της «Βαρβάρας» που είναι βρασμένο σιτάρι με ζάχαρη, κανέλλα, καρύδια και άλλους καρπούς της γης, παρασκεύασαν και μοίρασαν σε καταστήματα της πόλης και στο Δημαρχείο, οι εθελόντριες του Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδας, ανήμερα του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας.
Η προετοιμασία της «Βαρβάρας» ξεκινάει από το βράδυ της παραμονής του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας και ανήμερα, ολοκληρώνεται η παρασκευή της και σύμφωνα με την παράδοση μοιράζεται σε αγαπημένα πρόσωπα και σε συγγενικά σπίτια για το «καλό και την υγεία». Την ίδια ημέρα, στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού εργαστηρίου, μικροί μαθητές παρακολούθησαν τη διαδικασία παρασκευής της «Βαρβάρας και τους συμβολισμούς του εδέσματος από την μαγείρισσα παραδοσιακών εδεσμάτων, Στέλλα Παπαναστασίου.
Η αντιπρόεδρος του Μουσείου, Βέρα Μαυρίδου και ο π. Παναγιώτης Σαββόπουλος μιλήσαν στα παιδιά για τη ζωή και τον μαρτυρικό θάνατο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, Προστάτιδας του Πυροβολικού, αλλά και για τον θρησκευτικό συμβολισμό, που έχει αυτό το διατροφικό έθιμο στη Θράκη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος