Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διαθέσει η ευρωπαϊκή ένωση μέσω προγραμμάτων της στο επόμενο διάστημα, ενισχύοντας συνέργειες μεταξύ ερευνητικών ινστιτούτων, επιχειρήσεων , οργανισμών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αναλύθηκαν στο 1ο διεθνές συνέδριο για την επιχειρηματικότητα , στη Ν. Ορεστιάδα. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η σύνδεση της έρευνας με την αγορά, την προώθηση της καινοτομίας και τεχνολογίας ακόμα και μέσω διαστήματος στην επιχειρηματικότητα και αγροδιατροφή , με τη διεθνή συνεργασία.
Μέσω του διαστήματος, ένας καλλιεργητής θα μπορεί να έχει χρήσιμες πληροφορίες και να τις μεταφέρει στο χωράφι του ώστε να πετύχει καλύτερη ποιότητα στα αγροτικά προϊόντα του, ανθεκτικότητα των φυτών, αύξηση παραγωγής και μείωση κόστους κάνοντας λιγότερη χρήση λιπασμάτων, ψεκασμών και νερού για το πότισμα.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του δικτύου διάχυσης τεχνολογίας «Πράξη», Κώστας Καραμάνης, στην εισήγηση του κατά τις εργασίες του 1ου διεθνούς συνεδρίου για τη επιχειρηματικότητα που πραγματοποιήθηκε στη Ν. Ορεστιάδα, οι υπηρεσίες μέσω διαστήματος θα είναι από τα επόμενα αντικείμενα, που θα προωθήσουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω χρηματοδοτήσεων που θα παρέχουν σε σχετικές προτάσεις που θα προκύψουν από συνέργειες μεταξύ φορέων, επιχειρήσεων, ερευνητικών ινστιτούτων και εταιρειών.
Παραδείγματος χάρη, μέσω μίας εφαρμογής που θα αναλάβει να φτιάξει μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, ένας καλλιεργητής σε αγροτική έκταση στην περιοχή του δέλτα του Έβρου, θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τα χρήσιμα δεδομένα που θα του δίνονται μέσω δορυφόρου, να γνωρίζει για το αν υπάρχουν προσχώσεις του ποταμού, το ποσοστό του υφάλμυρου νερού, καιρικές συνθήκες κτλ. Ένας ακόμη πυλώνας των νέων αυτών ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα εστιάζει στην αγροδιατροφή, με στόχο την έρευνα και δημιουργία νέων ποικιλιών των υφιστάμενων φυτών σε επίπεδο παραγωγής ποιότητας, ανθεκτικότητας σε ασθένειες και περιβαλλοντικές συνθήκες.
Έτσι μέσω των ερευνών αυτών, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Μαδέσις, θα επιτυγχάνεται η βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων, με καταγραφή των χαρακτηριστικών τους, αποκτώντας πλέον τη δική τους ταυτότητα , κάτι που θα το μετατρέψει σε αναγνωρίσιμο στη διεθνή αγορά. Η αναγνώριση αυτή θα επιφέρει αύξηση παραγωγής και κατ επέκταση , αύξηση θέσεων εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.
Τη διοργάνωση του συνεδρίου είχαν από κοινού τα Επιμελητήρια Έβρου και Καβάλας με την υποστήριξη του Επιχειρηματικού Ευρωπαϊκού Δικτύου Πράξη (Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020), το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, μέσω του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών.
ΕΡΤ Ορεστιάδας
Συνέντευξη-Σύνταξη:Δήμητρα Παρασκευπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος