Προβληματίζουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διδυμοτείχου τα τμήματα Νοσηλευτικής και Ψυχολογίας

Ανακοινώθηκε από τον Δήμο Διδυμοτείχου η απόφαση ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα για την Νοσηλευτική Σχολή, η οποία και πρόκειται να επιδοθεί στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, όταν ορισθεί το ραντεβού συνάντησης του, με αντιπροσωπεία αυτής.

Στην απόφαση αναφέρονται τα 5 βασικά αιτήματα της Επιτροπής ώστε η σχολή να μείνει, παντοιοτρόπως, στο Διδυμότειχο .

Μέλη της Επιτροπής εκφράζουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους τόσο για το μέλλον τη σχολής όσο και για τον ερχομό του Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο .

Ο πρώην δήμαρχος Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης που επί των ημερών του δημιουργήθηκε η Νοσηλευτική δηλώνει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ότι «τα πράγματα φαίνεται να έχουν πάρει το δρόμο τους για το κλείσιμο της σχολής»  ο ίδιος επιμένει ότι η  παραμονή της  στο ΔΙΠΑΕ με την προϋπόθεση από Παράρτημα να γίνει Τμήμα, είναι η ενδεδειγμένη λύση ώστε να συνεχίζει να λειτουργεί στο Διδυμότειχο .

Από την άλλη ο ωρομίσθιος καθηγητής Κώστας Βαφειάδης δηλώνει ιδιαίτερα θορυβημένος διότι στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας απουσιάζει η σχολή Ψυχολογίας διευκρινίζοντας ότι αν η σύνταξη του Μηχανογραφικού βασίζεται στην απόφαση αυτή σημαίνει πως την Άνοιξη δεν θα υπάρχει ως σχολή επιλογής για τους υποψηφίους  η Ψυχολογία

«Εντύπωση μου προκαλεί ότι στην απόφαση δεν αναφέρεται πουθενά η απόφαση συνεδρίασης Συγκλήτου του ΔΠΘ όταν των άλλων Πανεπιστημίων  υπάρχουν,» ζητώντας από κάθε αρμόδιο να δώσει απαντήσεις προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει  άμεση τροποποίηση της απόφασης με την προσθήκη σχολής Ψυχολογίας με την ΕΒΕ,  δεν θα υπάρχουν εισακτέοι την χρονιά 2024-25. «Νιώθω πικρία , για το γεγονός πως μπορεί να ξεχάσθηκε η Σχολή τονίζει αφού από την άλλη υπάρχει το ΦΕΚ άλλα απόφαση του Υπουργού δεν υπάρχει»

Απόλυτα σύμφωνος στην τοποθέτηση του κυρίου Βαφειάδη δηλώνει και ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Τοκαμανης,  ο οποίος δεν παύει να ελπίζει ότι την Άνοιξη μπορεί η σχολή να προστεθεί στο Μηχανογραφικό ενώ ταυτόχρονα διατηρεί πολλές επιφυλάξεις αν κτιριακά θα είμαστε  έτοιμοι να υποδεχθούμε το Τμήμα Ψυχολογίας  .

Ακολουθούν η απόφαση του Υπουργού Παιδείας με την οποία ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής ανά σχολή και η απόφαση – ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα για την Νοσηλευτική Σχολή.

Κώστας Βαφειάδης (Ωρομίσθιος καθηγητής)
Χρήστος Τοκαμάνης (πρώην δήμαρχος Διδυμοτείχου)

Η απόφαση –ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα για την Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου

Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00 με την μέθοδο της Τηλεδιάσκεψης, με θέμα τον καθορισμό των επόμενων ενεργειών, που αφορούν το κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας της Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου, κατόπιν της διαφαινόμενης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την μεταφορά της Σχολής στην Αλεξανδρούπολη.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος & Σουφλίου Δαμασκηνός, οι βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης,. Σταύρος Κελέτσης, Παράσχος(Πάρης)Παπαδάκης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Χρήστος Τοκαμάνης, Παρασκευάς Πατσουρίδης, οι Καθηγητές της Νοσηλευτικής Σχολής Δρ. Κων/νος Βαφειάδης και Δρ. Ανδρέας Παπανδρούδης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου κος Χρήστος Καπετανίδης και ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου. Άπαντες οι ανωτέρω αποτελούν μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου.

Κατά τη σύσκεψη, αναλύθηκαν θέματα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το παράρτημα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου. Η επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε προοπτική μεταφοράς του Τμήματος, εκτός της σημερινής του έδρας, και ότι είναι αντίθετη με την διαφαινόμενη απόφαση του  Υπουργείου Παιδείας, να μεταφέρει την Σχολή στην Αλεξανδρούπολη.

Τονίστηκε από το σύνολο των συμμεχόντων, ότι το Παράρτημα Νοσηλευτικής λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια υποδειγματικά, δημιουργώντας επιτυχημένους επιστήμονες, σημερινούς επαγγελματίες υγείας, βασιζόμενη στο ανθρώπινο δυναμικό.

Με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποστήριξη καθώς και με την αναβάθμιση και επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμότειχο, η βιωσιμότητα της Σχολής θεωρείται δεδομένη.

Αφού αναλύθηκε από τους συμμετέχοντες η σημαντικότητα της παραμονής του παραρτήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, ακολούθως η Επιτροπή συμφώνησε ότι άμεσα θα πρέπει να προγραμματιστεί επίσκεψη αντιπροσωπείας με τον Υπουργό Παιδείας και συνέταξε σχετικό υπόμνημα με θέματα: 

  1. Να παραμείνει, παντοιοτρόπως, το παράρτημα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είτε υπαγόμενο στο Δ.Π.Θ. είτε στο ΔΙ.ΠΑ.Ε.
  2. Να αλλάξει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για το παράρτημα Νοσηλευτικής στο 0,8 από 1 που ισχύει σήμερα παρόλο που βρίσκεται σε ακριτική περιοχή,
  3. να υπάρξει αλλαγή του νόμου που αφορά τον αποκλεισμό των δημοσίων υπαλλήλων να διδάξουν σε Πανεπιστημιακές Σχολές
  4. Να ενδυναμωθεί η Σχολή με προκηρύξεις μελών ΔΕΠ
  5. Να αναβαθμιστεί το παράρτημα της Νοσηλευτικής Σχολής σε Τμήμα.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν ομόφωνα και συνυπογράφονται ως ακολούθως.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος