Με προβλήματα η φετινή παραγωγή σκόρδου!

Το φημισμένο  σκόρδο του Έβρου, ασύγκριτο σε ποιότητα και γεύση αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα φέτος, μετά τις ζημίες που του  προκάλεσαν οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις πάνω στην περίοδο της συγκομιδής.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, κ.  Τάσος Γιακμογλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ανέφερε πως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος,  υποβάθμισαν το προϊόν σαπίζοντας το,  δημιουργώντας προβλήματα μελλοντικά, κατά την διάρκεια αποθήκευσης του.

Φαίνεται πως η φετινή παραγωγή θα είναι η μισή περίπου μετά τις απώλειες που θα επιφέρει η υγρασία στο προϊόν που κατά τα αλλά δεν στερείται  ποιότητας .

Αν και η πανδημία δημιούργησε και αυτή τα προβλήματα της αφού μόνο το 1/5 του εργατικού προσωπικού από την Βουλγαρία μπόρεσε να εργασθεί (εφόσον οι Έλληνες δεν προτιμούν μια  τέτοια ενασχόληση), αν και  πρόκειται για μια κοστοβορα και χρονοβόρα καλλιέργεια παρ’ όλα αυτά υπάρχει άμεση απορρόφηση  του προϊόντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό

«Ο κόσμος δεν προτιμά την καλλιέργεια του σκόρδου. Την θεωρεί δύσκολη» τονίζει ο κ. Γιακμογλιδης γι αυτό στρέφεται σε άλλες καλλιέργειες. «Η Βυσσα  είναι η μοναδική  περιοχή του νομού που ασχολείται  τροφοδοτώντας  το 70% της επικράτειας σε σκόρδο. Φέτος όμως και ενώ σε μια έκταση 2000 στρεμμάτων είχαμε μια απόδοση 1200κιλα/στρέμμα,  λόγω της φυσικής καταστροφής θα πέσουμε στα 700 κιλά /στρέμμα. Θα μείνουν τα μισά σκόρδα και δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθούν οι  διαδικασίες αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.»

Παρόλες τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς οι παραγωγοί σκόρδου στην Βύσσα παραμένουν πιστοί στην καλλιέργεια του εδώ και πολλά χρόνια, ανοίγοντας συνεργασία  με  ξένα κράτη όπως πρόσφατα ξεκίνησε με την Ιορδανία.

Είναι περήφανοι για το προϊόν τους  αφού το μικροκλίμα της περιοχής στο οποίο καλλιεργείται  το καθιστά πρώτο σε ποιότητα συγκριτικά με τα σκόρδα της Κίνας η της Αργεντινής. Η ποιότητα ελαίου του σκόρδου Βύσσας και των θρεπτικών του συστατικών του,  το κατατάσσει στην πρώτη θέση και αυτό τους δίνει κουράγιο να προσπαθούν ακόμη περισσότερο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος