Με λειψυδρία απειλούνται πέντε χωριά της δημοτικής ενότητας Μεταξάδων – Έντονες αντιδράσεις

Τον φόβο και την αγωνία ότι σε μια επικείμενη θεομηνία θα κινδυνέψουν τα αντλιοστάσια των χωριών Μεταξάδων και Αλεποχωρίου εξαιτίας των ανοιχτών αναχωμάτων εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος της κοινότητας Μεταξάδων Χρήστος Κισσούδης.

Με λειψυδρία απειλούνται πέντε χωριά της δημοτικής ενότητας  Μεταξάδων – Έντονες αντιδράσειςΌπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η εικόνα τους είναι “δραματική και τίποτα δεν έχει βελτιωθεί από την καταστροφική νεροποντή του Ιανουαρίου 2021 που είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσει το ανάχωμα αλλά να αντέξει το αντλιοστάσιο”.

Σήμερα όμως που δεν έχουν κλείσει τα αναχώματα,  ο φόβος γίνεται εφιάλτης σε μια ενδεχόμενη καιρική καταστροφή. Αυτό όπως τόνισε θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν και τα δύο αντλιοστάσια (τα δίκτυα ύδρευσης  των οποίων περνούν από τον ποταμό)  με αποτέλεσμα πέντε χωριά της περιοχής (Μεταξάδες Αλεποχώρι, Παλιούρι, Πολιά και Αβδέλλα) να μείνουν χωρίς νερό για δυο έως τρεις μήνες.

Η αγωνία έχει φθάσει στο ζενίθ τονίζει ο κ Κισσούδης. «Η περιφέρεια μας  υποσχέθηκε να κλείσει τα ανοίγματα αλλά δυστυχώς ο καιρός δεν ευνοεί. Μας προλαβαίνει. Τα αναχώματα σε όλη την κοιλάδα του Ερυθροποτάμου μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα είναι ανοιχτά.» Όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή πέρυσι είχε σταλεί σχετική επιστολή, το καλοκαίρι για δεύτερη φορά και σήμερα είναι η τρίτη, όπου επισημαίνεται εκτός των άλλων ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί και ο δρόμος που συνδέει τους οικισμούς Πολια -Αβδέλλα στον οποίο μετακινούνται καθημερινά μαθητές των σχολείων των Μεταξάδων ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος. Η επιστολή που έχει πολλούς παραλήπτες επισημαίνει και το γεγονός ότι η καταστροφή (οικονομική και περιβαλλοντική) θα είναι τεράστια.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν σε  ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ο πρώην  πρόεδρος Πυθίου Χάρης Θεοχαρίδης, αγρότης σήμερα, ο οποίος τονίζει ότι «κάποιοι πρέπει να νοιώθουν ντροπή για την καταστροφή που παθαίνουμε ενόψει χειμώνα. Καλά τα έργα που γίνονται και απαραίτητα, αλλά όχι τέτοια εποχή.

“Μας διαλύουν όλα όσα  φτιάξαμε τα τελευταία χρόνια Κόβεται το ανάχωμα, τρώγεται το ανάχωμα, το ξύνουν το ανάχωμα. Δεν έχουν αφήσει ούτε χαλίκι. Εμείς την παλιά κακή εικόνα που είχε το ανάχωμα την είχαμε διορθώσει αλλά τώρα καταστρέφουνε ότι φτιάξαμε”.

Με λειψυδρία απειλούνται πέντε χωριά της δημοτικής ενότητας  Μεταξάδων – Έντονες αντιδράσειςΟι αγρότες έσπειραν αλλά όπως αποδεικνύεται κακώς έσπειραν. Αυτό είναι μια καθαρή αυτοκτονία για τον αγρότη Αν έρθει το νερό θα πλημμυρίσουν 5.000 στρέμματα σπαρμένα. Εμείς όμως φοβόμαστε την θραύση αναχώματος διότι θα καταστραφούν εκατοντάδες στρέμματα που δεν θα αποκατασθούν ποτέ

«Νιώθω ντροπή» τονίζει ο κ. Θεοχαρίδης.

Ο «θεός να βάλει το χέρι του» δηλώνει ο κ .Κισσούδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος