Κέντρο Πρόληψης Έβρου: Οι βαθμοί του σχολείου δεν μετρούν την αξία του παιδιού αλλά το μαθησιακό κομμάτι

Να έχουν μία πιο ισορροπημένη και ρεαλιστική εικόνα για το τι σημαίνει η βαθμολογία του σχολείου για τα παιδιά τους προτρέπει τους γονείς ο ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Έβρου, Στράτος Βραχιώλιας.

Με αφορμή την επίδοση βαθμολογιών του α΄ τετραμήνου της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ο κ. Βραχιώλιας, μίλησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας σχετικά με τις επιδόσεις των παιδιών και τις αγωνίες των γονέων, το διάστημα αυτό, λέγοντας πως οι βαθμοί του σχολείου δεν μετρούν την αξία του παιδιού, αλλά το μαθησιακό και μόνο κομμάτι. Ωστόσο υπάρχει και το «αθέατο» κομμάτι της ζωής των παιδιών όπως το οικογενειακό τους περιβάλλον, οι συνθήκες που μεγαλώνουν και οι προσπάθειες που καταβάλλουν, αλλά δεν έχουν αντανάκλαση στους βαθμούς τους, το πώς περνούν στο σχολείο, στο φιλικό τους περιβάλλον, τι τους πληγώνει, πώς είναι η αυτοπεποίθησή τους και πως «αυτό το κομμάτι θα πρέπει να φωτίσουν γονείς και εκπαιδευτικοί» όπως είπε.

«Οι βαθμοί δεν μετρούν ούτε την αξία του παιδιού ούτε το πόσο ικανοί είναι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Είναι απλά ένας δείκτης που μας λέει πόσο καλά τα πάει το παιδί σε σχέση με αυτό που περιμένει το σχολείο από το ίδιο», τονίζει ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης.

Επιπλέον, ο κ. Βραχιώλιας είπε χαρακτηριστικά πως «το σημαντικό για το παιδί είναι οι γονείς να πιστεύουν σε αυτό, ανεξάρτητα από τη σχολική βαθμολογία και να ενισχύουν κάθε του προσπάθεια. Αυτό είναι το λίπασμα που θα κάνει την ψυχή του να ανθίσει». «Τα παιδιά μας, έχουν ανάγκη από δεξιότητες ζωής και ηθική εκπαίδευση. Να έχουν ενσυναίσθηση, να επιδεικνύουν αλληλεγγύη, να συμπάσχουν με τον άλλο και άλλα κρίσιμα ζητήματα που έχει ανάγκη η κοινωνία μας, η οποία βρίσκεται μπροστά σε εικόνες που κάνουμε ότι μας σοκάρουν αλλά τελικά είναι ο καθρέφτης μας» .

Συνέντευξη: Δήμητρα Παρασκευοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος