Ξαναπιάνει το νήμα και την παράδοση από σήμερα στον Έβρο το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε μια προσπάθεια αξιοποίησης του φυσικού πλούτου με την τεχνογνωσία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .
Η εκμάθηση της ύφανσης και οι φυτικές βαφές θα αποτελέσουν τις βασικές παραδοσιακές τέχνες ως μαθήματα σεμιναρίων που ξεκινούν από σήμερα σε διάφορες περιοχές του νομού σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών αυτών.
«Εμείς στη Θράκη που είναι γνωστή για τα μπογιατζίδικα της, το τελευταίο υπήρξε την δεκαετία του 90 στα Πετρωτά, σε έναν τόπο που παντού βλέπεις φυλλώματα που βγάζουν χρωστικές ουσίες, είναι μια καλή ευκαιρία να τα ξαναδούμε, να τα μάθουμε και γιατί όχι να γίνει μια επαγγελματική δραστηριότητα με αυτά» δηλώνει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η Προέδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγέλα Γιαννακίδου.
«Ζήτησα όπως αναφέρει να μάθουμε τις βαφές που γίνονται με το ριζάρι τους κατιφέδες τη βελανιδιά και τα κρεμμύδια τέσσερα υλικά που ανάλογα με τη σύσταση του νερού βγάζουν και τις αποχρώσεις. Κάποια από τα φυτά αυτά είναι γνωστά σε πολλούς από τις βαφές των αυγών την περίοδο του Πάσχα. Μάλιστα σε μια από τις προτάσεις που ανέφερε ήταν και αυτή της καλλιέργειας του φυτού ρυζάρι και του κατιφέ ως εναλλακτικής φυτά που σήμερα στην περιοχή είναι αυτοφυή.
Από την άλλη και το χώμα του Έβρου έχει όπως ανέφερε τους δικούς του θησαυρούς αφού οι πολλές χρωστικές ουσίες που έχει μπορούν να δώσουν διαφορετικές αποχρώσεις.
Σύμφωνα με την κ. Γιαννακιδου η αγορά έχει κάνει μια στροφή και βλέπει την φύση ως δύναμη δημιουργική. Αυτό που μένει είναι να βρούμε τις δυνάμεις αυτές υπερβαίνοντας τις ανάγκες της καθημερινότητας ώστε να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές με οικονομική διάσταση.
Η συμμετοχή είναι μεγάλη στην εκμάθηση των τεχνών αυτών, θα υπάρχουν τμήματα των δέκα ατόμων επειδή και τα υγειονομικά πρωτόκολλα το επιβάλλουν, ενώ αυτή η προσπάθεια θα έχει συνέχεια.
Με μεγάλο ενδιαφέρον το μεταξουργείο Μουχταριδη συμμετέχει ως χώρος εκμάθησης στην προσπάθεια αυτή, αφού όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο ιδιοκτήτης του Κώστας Μουχταρίδης, υπάρχει η διάθεση για στροφή στον παραδοσιακό τρόπο βαφής του μεταξιού κάτι που ενισχύεται και από το ενδιαφέρον επιχειρηματιών του εξωτερικού που συνεργάζονται με την επιχείρηση
«Αν καταφέρουμε να το πετύχουμε και σε παραγωγή θα είμαστε από τους λίγους στην Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουχταρίδης.
Σήμερα Πέμπτη, τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο χωριό Φτελιά , την Παρασκευή το πρωί στο Σοφικό και το απόγευμα στο Σουφλί στο Μεταξουργείο Μουχταρίδη, ενώ το πρωί του Σαββάτου τα μαθήματα θα γίνουν στο χωριό Πέπλος, όλα στα γραφεία των Πολιτιστικών Συλλόγων.
Η δράση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος