«Η κατάσταση της πανδημικής κρίσης έχει δημιουργήσει αλλεπάλληλα ζητήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, φυσικά δεν είναι μόνο ο χώρος της εκπαίδευσης ο οποίος έχει πληγεί, αλλά γενικότερα ο χώρος του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης», σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Γιώργος Τρούλης.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ μαζί με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ βρέθηκαν στον Έβρο και επισκέφτηκαν εργασιακούς χώρους, στο πλαίσιο μιας σειράς επαφών και δράσεων σε περιφερειακό επίπεδο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ για την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων του χώρου της Παιδείας.
Όπως επισήμανε «ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την διαχείριση η οποία έχει γίνει, δυστυχώς έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα που ακουμπούν το κομμάτι που αφορά στο υγειονομικό σκέλος της διασφάλισης, των υγειονομικών συνθηκών στις σχολικές μονάδες για να μπορεί να διεξάγεται δια ζώσης η εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης έχει επιφέρει, με τα αλλεπάλληλα κλεισίματα των σχολικών μονάδων που είχαμε, μεγάλα ελλείμματα και στο μορφωτικό κομμάτι των μαθητών».
Όπως παρατήρησε, «εμείς σαν ΔΟΕ είχαμε ζητήσει μια σειρά μέτρων στην κατεύθυνση να καλυφθούν με ένα τρόπο οι «πληγές» οι οποίες άνοιξαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Όμως, αντί να έχουμε μια αναπροσαρμογή της ύλης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, να έχουμε μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, με προάσπιση των όρων υγιεινής μέσα στις σχολικές μονάδες, το χαμηλότερο ποσοστό ώστε να κλείνει ένα τμήμα και να υπάρχει δυνατότητα υλικοτεχνικής υποδομής για τις διαδικασίες της τηλεκπαίδευσης, δυστυχώς το υπουργείο έχει θεσμοθέτησε ένα ποσοστό 50+1 % για να μπορεί να κλείνει ένα τμήμα όταν έχουμε νοσούντες μαθητές».
Αναφερόμενος στα ποσοστά της διασποράς της νόσου στην σχολική κοινότητα υποστήριξε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι 30% με 40%.
«Αυτό δείχνει ότι είναι ένα τεράστιο κομμάτι το οποίο μένει ανεξέλεγκτο. Ναι μεν συμβάλλουν τα self test, όμως δεν έχουμε μια υγειονομική επιτήρηση σχολικής μονάδας που θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους, κάτι που έχουμε ζητήσει σαν ΔΟΕ, επομένως υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.
«Η πολιτεία αντί να ενισχύσει, ειδικότερα σήμερα στα χρόνια της πανδημίας, το δημόσιο δωρεάν σχολείο, αντ’ αυτού βλέπουμε να συρρικνώνεται δραματικά», σχολίασε από την πλευρά του το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Μαρκάτος.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που διαπιστώνουν κατά τις επισκέψεις τους σε εργασιακούς χώρους και σε σχολεία, τόνισε πως “το πρώτο και κύριο ζήτημα είναι το πρόβλημα της μη επαρκούς πρόβλεψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας για τα σχολεία. Σε πάρα πολλά σχολεία υπάρχουν δεκάδες και εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά, προκύπτει δυσλειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ νοσούν και πολλοί εκπαιδευτικοί με το πρόβλημα το να μην μπορούν να αντικατασταθούν – επομένως χάνονται διδακτικές ώρες – και αυτό φανερώνει στην πράξη ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και δεν έλαβε υπ’ όψη του και τις προτάσεις και τα αιτήματα που είχε η εκπαιδευτική κοινότητα γύρω από αυτά τα ζητήματα”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος