Φιλοξενία και εργασία για Ουκρανούς πολίτες στην περιοχή Τυχερού Σουφλίου (ηχητικό)

Στέγη και εργασία σε Ουκρανούς πολίτες προσφέρει η περιοχή Τυχερού του Δήμου Σουφλιου μετα από ενέργειες των αγροτών της περιοχής.

Με αφορμή το γεγονός ότι ήδη από πέρυσι είχε ξεκινήσει μια πιλοτική συνεργασία με 30 Ουκρανούς πολίτες, η εργασία των οποίων και η εν γένει συμπεριφορά τους ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς της περιοχής, είχαν αποφασίσει να το επαναλάβουν και φέτος.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Ορεστιάδας του επικεφαλής της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θράκης Θανάση Μαλτεπιώτη το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο να γίνει από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 5 Μαρτίου με προορισμό την Μαριούπολη, όπου σε συνεργασία με τα προξενεία  Οδησσού,  Μαριούπολης και με την πρεσβεία Κιέβου, θα γινόταν η επιλογή 1000 ανθρώπων για εργασία στις καλλιέργειες σπαραγγιού στην περιοχή με δυνατότητα απασχόλησης στις καλλιέργειες πυρηνόκαρπων Ημαθίας. Τα γεγονότα όμως σταμάτησαν μια τέτοια προσπάθεια.

Τώρα τα σχέδια προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και μέσα από  το σχέδιο της πολιτείας να υποδεχθεί πολίτες πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Ο Δήμος Σουφλίου  σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Δαρούση σε συνεργασία με την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θράκης και μετά από σχετική διαβούλευση στα πλαίσια  πρωτίστως της ανθρωπιστικής διάθεσης, προσφέρουν διαμονή σε 300 με 350 πολίτες από την Ουκρανία σε σπίτια, μονοκατοικίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια  που είναι αδιάθετα σε κάθε οικισμό του Δήμου Σουφλίου, αλλά και εργασία ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και λειτουργικοί.

Από την ερχόμενη Δευτέρα ήδη δρομολογείται η άφιξη των ανθρώπων αυτών σε Κέντρο Φιλοξενίας στον Προμαχώνα, όπου μετά την καταγραφή τους θα μοιράζονται σε όλη τη χώρα.

Ο Δήμος Σουφλιου προθυμοποιήθηκε να συμβάλει σε κάθε είδους διαδικασία για την εγκατάσταση  των ανθρώπων αυτών.

Όπως τονίσθηκε θα μπορούν να έχουν εργασία από τον μήνα Μάρτιο στον Έβρο στις καλλιέργειες σπαραγγιού και να συνεχίζουν στην Ημαθία με τα πυρηνόκαρπα στα χωράφια και στα εργοστάσια μέχρι τον μήνα Νοέμβριο. Επιπροσθέτως, οι Ουκρανοί πολίτες  μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν θα έχουν τη δυνατότητα  της ετήσιας  βίζας με δυνατότητα παράτασης τα τρία χρόνια.

Ο  νομός Έβρου όπως τόνισε ο κ. Μαλτεπιώτης  έχει άμεση ανάγκη από 1.500 άτομα σε εργατικά χέρια ενώ για την ΑΜΘ αυτά ξεπερνούν τα 5.000 με 6 000.

Εν αναμονή της άφιξης τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος